„Toţi proprietarii acestor case sunt plecaţi în străinătate. Ei revin în localitate la un de zile”, spune primarul comunei Negrilești.
Este şi cazul soţilor Bratu care, la sfârşitul anilor 90, au plecat la muncă în Italia. S-au angajat în domeniul construcţiilor, au carte de muncă şi s-au întors în satul natal doar pentru a-şi ridica o casă.
„Era foarte greu aici, nu se câştiga, nu aveam loc de muncă şi am plecat ca fiecare, cum a plecat. Să câştigăm un ban”, spune Daniel Bratu.
Cei doi îşi doresc să se întoarcă acasă, însă doar pentru un loc de muncă la fel de bun ca cel din străinătate.
În situaţia familiei Bratu sunt peste 1.000 de localnici din Negrileşti. Cu toţii au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă.
„Peste tot unde veţi merge în Europa veţi întâlni cetăţeni din Negrileşti, în special sunt angajaţi la creşterea animalelor”, spune Ion Văsuian, primarul comunei.
Aşa că în localitate mai sunt acum doar trei şomeri care apar pe listele AJOFM.
„Populaţia s-ar putea să fie îmbătrânită. Foarte mulţi din cei cu putere de muncă sunt plecaţi la muncă, în Italia mai ales”, spune Daniela Brihoianu, purtător de cuvânt AJOFM Focşani.
Sătenii plecaţi la muncă în străinătate au reuşit, în mai bine de 20 de ani, să facă localitatea să înflorească. Dacă până în 2000 în Negrileşti erau mai puţin de 100 de case cu etaj, acum numărul acestor locuinţe s-a triplat.