Deşi în unele locuri există pasaje subterane şi pasarele destinate exclusiv pietonilor, oamenii preferă să alerge printre maşini. Se întâmplă în marile oraşe, dar şi pe cele mai aglomerate drumuri naţionale. Şi aceasta în condiţiile în care traversarea neregulamentară este principala cauză a accidentelor mortale.
Grăbiţi să ajungă pe partea cealaltă a străzii, mulţi pietoni nu văd indicatoarele care le arată pe unde pot traversa în siguranţă. Nici bucureştenii nu s-au obişnuit cu noile reguli de circulaţie de pe unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din Capitală.
Sunt aproape două săptămâni de când trecerea de pietoni şi semaforul de pe Bulevardul Kiseleff au fost desfiinţate iar pietonii pot traversa prin pasajul subteran. În continuare sunt, însă, oameni care aleargă printre maşini.
Anul trecut, 30 de oameni care au traversat la fel străzile din Bucureşti au murit în accidente de circulaţie.
Pe Drumul Naţional 1, în ultimii ani, au fost montate zeci de pasarele pietonale, dar oamenii le ignoră şi traversează tot printre maşini.
„Traversarea neregulamentară a pietonilor reprezintă principala cauză de producere a accidentelor soldate cu victime. Mai ales pe DN1, avem trei benzi pe fiecare sens de mers, vă daţi seama la ce pericol se expun pietonii când încearcă să traverseze”,a declarat Cătălin Baba, inspector principal Serviciul Rutier Ilfov.
Şi la Iaşi, comoditatea e mai presus de siguranţă. La doi paşi de un pasaj subteran modern, pietonii fac slalom printre maşini. Dacă sunt prinşi traversând prin locuri nepermise, pietonii riscă amenzi de aproape 100 de lei.