14 judeţe din ţară sunt încă de aseară sub cod portocaliu. Asta înseamnă că în instituţii este obligatoriu să se asigure serviciul de permanență, iar oamenii trebuie să dea imediat alarma în cazul în care apele pun în pericol casele sau gospodăriile localnicilor. Nu în toate zonele aflate în pericol s-a respectat, azi-noapte, regula.
Nici adresa Prefectului și nici atenționarea de cod portocaliu de la meteorologi nu i-a motivat pe unii primari din judeţul Suceava să numească o persoană care să fie prezentă la primărie.
„Au trecut mai bine de 6 ore de când codul portocaliu a intrat în vigoare, iar aici, la primăria din Baia, nimeni nu asigur permanența, ușa este închisă și toate luminile sunt stinse”, relatează Andreea Negoiță, reporter Digi24.
Aceeași situație și la primăria din Fântâna Mare: este pustiu, ușa este închisă iar în interior nu este nimeni.
Inspectorii ISU Suceava au verificat aleatoriu primăriile pentru a se asigura că oamenii sunt la posturi, pregătiți să intervină.
Comuna Cudalbi din judeţul Galaţi a fost măturată de ape în 2013. Doi oameni au murit atunci şi sute de case au fost inundate. Azi-noapte paznicul era la primărie și asigura permanența.
„Avem motopompe, avem tot pregătit, nicio problemă”, spune paznicul.
Și la Valea Mărului și Pechea, autoritățile au instituit Serviciul de Permanență în caz de calamitate.
„Acum suntem la pârâu, apa-i mică, o să vin iar peste jumate de... depinde cum plouă afară, să o controlez. Avem sirena mare care anunță oamenii și domnul primar când dă un telefon sună toate telefoanele la oamneii de la primărie”, spune Vasile Fuică, fochistul primăriei Valea Mărului.
„Liniște, foarte liniște, să sperăm să nu mai avem probelemele din 2013”, spune Dumitru Mușat, paznic la primăria Pechea.
La miezul nopţii, în Corbu, primarul, şeful serviciului de intervenţie în cazuri de urgenţă şi mai mulţi angajaţi ai Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri în centrul localităţii erau gata să acţioneze.
„Suntem pregătiţi de intervenţie cu un încărcător frontal de mare capacitate, un încărcător frontal de mai mică capacitate, avem încă un buldoescavator în zona de pericol”, spune Ştefan Mihai, adjunct şef secţie Nord Drumuri Judeţene Constanţa.
Localitatea este cunoscută pentru faptul că se formează cu uşurinţă viituri.
„E o zonă inundabilă, e un podeţ care ne face probleme şi pentru a evita pierderile materiale din zonă ne-am deplasat cu echipele să asigurăm permanenţa. Până mâine seară aici veţi sta. Aici suntem, da”, spune Gabriel Ostache, şef secţie Drumuri Judeţene Tariverde.