”Mi se pare că parlamentarii români încă nu price că nu poţi să obligi televiziunile să facă şi să desfacă, să difuzeze şi să nu difuzeze. Rolul principal îl are TVR, Televiziunea Română are acest rol. Nu este deloc binevenită această ingerinţă, acest pumn care se dă treptat presei româneşti”, a declarat Valentin Jucan.
Iniţiativa legislativă a fost respinsă, marţi, de majoritatea membrilor CNA. Viorel Vasile Buda a fost singurul care a votat împotrivă. ”Televiziunea română, azi, mâine, nu o să mai transmită nimic. Atunci cine o să transmită Imnul?, a spus el.
Membrii CNA şi-au exprimat punctul de vedere negativ, după ce au primit o adresă de la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
Articolul 10, litera b din legea menţionată prevede ca imnul naţional al României să fie intonat ”la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor "Radio România" şi "Televiziunea Română", în interpretare vocală”.
În proiectul de modificare şi completare a legii este propusă o altă formulare: ”La deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor Radio România şi Televiziunea Română, precum şi la deschiderea emisiunilor tuturor staţiilor de radio şi de televiziune româneşti care emit pe teritoriul României, în interpretare vocală. În cazul staţiilor de televiziune menţionate, în timpul intonării Imnului Naţional pe fundal va apărea drapelul naţional şi mesajul scris cu majuscule: "Imnul Naţional al României"”.
În punctul de vedere formulat, cu care membrii CNA au fost de acord, Serviciul Juridic şi reglementări (SJR) a propus ca ”la modificarea legii să se aibă în vedere faptul că serviciile de radio şi de televiziune, publice şi private, au o emisie continuă de 24 de ore”.
SJR a semnalat că sintagma ”staţii de radio şi de televiziune româneşti care emit pe teritoriul României” trebuie să fie corectată, folosind terminologia prevăzută de Legea audiovizualului – ”servicii de programe de televiziune/radiodifuziune aflate sub jurisdicţia României”.
În expunerea de motive pentru propunerea legislativă, iniţiatorul Sorin Avram Iacoban a scris, între altele, că trebuie să se ia măsuri urgente în dezvoltarea educaţiei în ceea ce priveşte ”cultivarea sentimentului naţional”. ”În învăţământul liceal nu se mai cântă imnul naţional la începutul programului zilnic, iar unele televiziuni româneşti care emit pe teritoriul României nu au în grila de programe intonarea imnului naţional, aceeşi situaţie înregistrându-se şi în cazul staţiilor radio româneşti care emit pe teritoriul naţional”, arată expunerea de motive.