Clădiri distruse cu protecția legii

Data publicării:
casa spiru haret

Construită în 1885, casa în care a locuit în ultimii ani de viaţă Spiru Haret, părintele învăţământului modern românesc, a fost acoperită de un bloc din fier şi sticlă, înalt de şapte etaje.

Casa Spiru Haret este o ruşine naţională pentru că Spiru Haret, în calitate de ministru al Educaţiei şi Culturii, cum era atunci, este prima persoană din România care a instituit lista monumentelor istorice”, spune Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

În 1941, după decesul soţiei lui Spiru Haret, clădirea a trecut prin mâinile mai multor proprietari, inclusiv ale statului comunist.

Casa lui fusese păstrată ca muzeu până la sfârşitul războiului trecut. Pe urmă, fusese luată de un club de fotbal care a ţinut-o până nu demult, cred că sunt 20 de ani de-atunci, şi, pe urmă, lăsată în părăsire, în neglijenţă, până a ajuns ceea ce vedeţi, adică ceva diform, ceva dizgraţios”, spune Andrei Pippidi, istoric.

După 2001, casa a fost vândută de două ori şi a ajuns în proprietatea unei firme de construcţii care a transformat-o radical, cu avize de la Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei.

„Partea nouă a construcţiei, fără a discuta calitatea arhitecturii ei, este disproporţionată în raport cu clădirea veche care a mai rămas în complexul respectiv”, spune arhitectul Bogdan Bogoescu, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti.

Legea permite modificări ale clădirii, dacă este păstrată faţada. O permisiune care a dus la mutilarea a aproape 50 de imobile istorice sau din zone protejate.

„Legea nu e respectată, pur şi simplu. Există diverse căi lăturalnice de a o ocoli şi, la un moment dat, se obţine, probabil, declasarea clădirii respective”, spune Andrei Pippidi.

Arhitecţii spun că pe fond este vorba despre dezvoltarea Capitalei, un proces care nu poate păstra intacte toate clădirile vechi.

„Noi nu putem să oprim oraşul într-un anumit stadiu, să-l închidem cu ziduri şi să-l transformăm în muzeu”, spune Bogdan Bogoescu.

Asemeni casei Spiru Haret, un alt imobil din secolul al XIX-lea, din centrul Capitalei, a fost transformat acum trei ani în bloc de nouă etaje. A mai rămas doar un perete al faţadei, iar proprietarul spune că vechiul imobil nu era declarat monument istoric.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Am găsit ceva în grădină care m-a lăsat fără cuvinte”: Descoperirea uimitoare a unui bărbat ar putea...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei