Tragedia Colectiv a distrus vieţi şi a schimbat destine. Pentru pompierii care au ajuns în acea seară, acum doi ani, în faţa clubului cuprins de flăcări, a însemnat cea mai grea misiune din viaţa lor. Mulţi încă poartă în minte acele imagini. La fel cum cum li se întâmplă şi celor care au stins incendiul din secţia de prematuri a Maternităţii Giuleşti. De aceea au cerut ajutorul Ralucăi Lungu, psihologul salvatorilor.
Ralucăi îi trec pragul cabinetului sute de salvatori antrenaţi să pună viaţa celorlalţi mai presus de-a lor.
„Dacă veţi simţi nevoia să discutaţi mai mult despre o intervenţie la care mergeţi, vă încurajez să o faceţi. De asta sunt aici”, le spune ea.
A ajuns acolo graţie unui curs de psihologie pentru situaţii de urgenţă. Acum are grijă ca militarii să nu ia acasă neîmplinirile sau necazurile de la servciu.
Imediat după tragedia Colectiv, peste o sută de pompieri au venit să stea de vorbă cu Raluca. Imaginile dezastrului i-au bântuit pe salvatori luni bune.
„Numărul victimelor, rănile, imaginile pe care le-au văzut. Erau foarte tineri”, spune Raluca Lungu.
Toate acestea i-au făcut până şi pe salvatorii obișnuiți cu situațiile de urgență să cedeze. Cu unii dintre ei, Raluca a vorbit zilnic, luni de zile. E nevoie de intervenţia ei chiar şi când deznodământul e unul fericit.
Salvarea un micuţ de nici doi ani dintr-un puţ adânc de 16 metri a fost rezultatul a 10 ore de luptă contracronometru cu moartea.
„În cazul intervenţiilor reuşite consumul emoţional şi fizic este foarte mare. Există evenimente în care și cei mai puternici pot fi încercați de reacții emoționale”, spune psihologul.
Cei care au participat la intervenţia de după incendiul de la maternitatea Giuleşti nu o vor uita niciodată. Aşa cum nu-şi vor uita colegul, dispărut sub ruinele unui depozit în flăcări, prăbuşit în Jilava.
Un moment de care salvatorii au fost nevoiţi să facă abstracţie. Şi asta pentru că sirena care anunţă următoarea urgenţă poate suna oricând.