O stradă din Sectorul 5 al Capitalei a fost transformată într-un adevărat cimitir de mașini. Un bărbat și-a adus zeci de autoturisme, cele mai multe dintre ele nefuncționale, și le-a lăsat pe trotuare. Oamenii din zonă se plâng că nu au pe unde să treacă. Primăria l-a somat de mai multe ori pe bărbat să mute mașinile și a deschis mai multe dosare pentru a le ridica, însă procedurile ar fi de durată și se întrerup când proprietarul mută autoturismele chiar și doi metri, pe aceeași stradă.
Strada se află în Sectorul 5 din București și seamănă mai degrabă cu o curte a unui service sau a unui centru de dezmembrări. Mașini vechi, lovite sau cu diverse componente dezmembrate, îi împiedică pe șoferi și pe pietoni să circule în siguranță.
„Ne punem în pericol, dar asta e situația”, spune resemnată o bunică ce merge pe șosea cu nepoțelul de mână.
„Sincer, e cam riscant. Sunt foarte multe mașini, la milimetru trec pe lângă tine, ți-e și frică”, spune și o tânără cu un copil mic în brațe.
Și nu de puține ori de la o situație la limită s-a ajuns la un accident.
„Am avut odată un acccident și m-a lovit chiar la spate, aici. A și fugit. M-am ferit, a intrat pe stradă, erau blocate aici și m-a lovit un pic aici, în spate”, povestește un bărbat.
„Foarte mult ne incomodează, trebuie să ne ferim de fiecare mașină, să așteptăm să treacă, nu știm pe unde să mai ocolim. Nu știm dacă domnul ăsta le ține legal aici sau ilegal. De când când am venit eu aici, n-a existat trotuar liber”, arată o altă femeie.
Mașinile ar fi fost aduse de un bărbat care are o casă acolo, în zonă și, spune el, și un service auto. Trei autoturisme dezmembrate are și în curte. Doar că cele mai multe blochează strada.
Reporterul Digi24 a numărat 29 de astfel de mașini care blochează ambele trotuare, plus o bandă de circulație. Pietonii trec cu greu, pentru că mașinile sunt lipite, efectiv, așa că nu prea au pe unde să se ferească de mașinile care circulă pe stradă.
„De câțiva ani ne confruntăm cu problema”, confirmă un bărbat.
Proprietarul service-ului auto neagă că mașinile ar fi ale lui
Oamenii care locuiesc în zonă spun că au făcut mai multe sesizări la Primărie.
„Toate mașinile astea sunt ale lui, nu în regim de reparație. Le aduce de afară, le aduce în țară, are paltforma și le ține aici cu anii. Soluția a găsit-o, mută pe asta de aici în capăt și pe aia din capăt aici, că legislația spune că dacă nu e pusă 6 luni în circulație pot să o ridice. Găsește portițe”, explică un alt localnic.
Nici cu jurnaliștii Digi24, proprietarul nu a dorit să lămurească situația.
- Deci nu sunt mașinile dumneavoastră?
- Nu.
- Dar ale cui sunt, că văd că sunt la dumneavoastră în curte?
- Nu sunt ale mele. Verificați la Primărie, vedeți că eu am alte mașini și sunt înmatriculate pe numele meu.
- Pe oameni îi cam deranjează mașinile de pe stradă și de pe trotuar.
- Să fie sănătoși!
Procedură complicată pentru ridicarea unei mașini neînmatriculate
„Așteptăm finalizarea dosarelor, se lucrează un dosar mai amplu pentru ridicarea unei mașini și când acesta este gata, mașina se ridică dacă proprietarul nu se conformează”, explică Cristina Niculae, de la Poliția Locală a Sectorului 5. Ea recunoaște că până acum a fost ridicată doar o singură mașină, iar în cazul altora a fost trimisă o nouă somație. „Procedura este în funcție de mașină, dacă are număr de înmatriculare se trimite o somație cu un termen de 5 zile, prin plic, către proprietar. Dacă nu are număr de înmatriculare se dă un anunț la ziar, se ia ca fără proprietar și e o altă procedură”, a precizat reprezentanta Poliției Locale Sector 5.
Bărbatul a fost și amendat, o singură dată. El poate fi sancționat de Poliția Locală doar în momentul în care una dintre mașini este ridicată, iar amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.
Editor : Luana Pavaluca