România este țara din UE în care munca nu te scoate din sărăcie, arată ultimele date disponbile ale Eurostat. Majorările salariale decise de la începutul anului au avut altă destinație decât limitarea sărăciei în România.
Datele publicate de Eurostat ne plasează pe primul loc în UE la ponderea persoanelor angajate care se află în sărăcie potrivit criteriilor stabilite uniform pe plan internaţional, informează cursdeguvernare.ro
Persoanele în sărăcie sunt definite ca cele care, deşi lucrează, au un venit disponibil echivalent sub linia de sărăcie de 60% din valoarea mediană a venitului disponibil echivalent la nivel naţional (după luarea în considerare a transferurilor sociale). Valoarea mediană a venitului nu trebuie confundată cu cea medie. Valoarea mediană este valoarea față de care jumătate din venituri sunt mai mici iar cealaltă jumătate este mai mare decât aceasta.
Indicatorul constituie referinţa pentru statisticile europene pentru venit, incluziune socială şi condiţii de viaţă.
Clasamentul european în materie cu cele mai recente valori disponibile ( 2016 şi, pentru anumite state 2015, dar diferenţele nu sunt semnificative de la un an la altul) ale ponderii săracilor care lucrează (evident, cu forme legale şi înregistraţi potrivit reglementărilor în vigoare) arată după cum urmează:
Sursa foto: cursdeguvernare.ro
Se poate observa că valoarea de 21,5%, publicată de Eurostat pentru anul 2016, ne plasează în fruntea topului european al săracilor care lucrează. Top în care devansăm lejer trei state sudice, Grecia, Spania şi Italia ( interesantă combinaţie balcanico-latină, din perspectivă socio-culturală) precum şi două colege din blocul estic, Bulgaria ( colega noastră de val de integrare mai săracă are cu 65% mai puţin faţă de noi) şi Polonia ( economia cu care ne asemănăm cel mai mult, la 73% sub noi).
Salariile majorate nu au ajutat săracii
România ajunge astfel într-o situație paradoxală: este țara în care salariile în sectorul public au crescut cel mai mult în ultimul an și, totodată, țara care are cea mai mare pondere a persoanelor angajate în sărăcie.
Situația se xplică prin faptul că grosul persoanele aflate în sărăcie nu au beneficiat de dărnicia guvernamentală de la începutul acestui an. Singurul impact pozitiv în sensul reducerii sărăciei l-a avut majorarea salariului minim pe economie însă deseori angajatorii au folosit portița contractelor de muncă pe durată redusă. Titularii acestora încasează venituri care nu îi scot din spectrul sărăciei.