Pereţii unuia dintre blocuri sunt scorojiţi şi plini de mucegai, iar la ferestre oamenii au pus celofan ca să mai protejeze cât de cât locuinţele de zăpada care se topeşte.
Situaţia este şi mai gravă în apartamente. La o simplă atingere a pereţilor, bucăţi de zugrăveală se desprind.
„Cum plouă afară, plouă și în apartament. Bagă apa în casă, din cauza asta s-a umflat parchetul. Tot am scos, am scos mobila, pentru că avem și fetița de 7 ani cu astm bronșic”, povestește Elena Munteanu, locatar ANL.
Blocul a fost inaugurat în urmă cu trei ani. De la început oamenii au făcut nenumărate sesizări, atât la ANL, cât şi la constructor. Nimeni însă nu i-a luat în seamă
„Din 2011, după un an de la repartizare, a fost coșmar pentru noi. Numai în timpul când ploua, ne curgea apa pe pereti, in dormitoare. De la an la an se întâmplă chestia asta şi se deteriorează cât mai urât blocul”, spune și Dana Buhăescu.
În timp, şi lucrurile din case s-au stricat. Unii dintre locatari chiar s-au îmbolnăvit de la mucegai şi umezeală.
Abia în urmă cu o săptămână, Primăria Mangalia şi-a trimis funcţionarii ca să facă o anchetă.
„Plouă prin plafon inclusiv la etajul unu. Au fost făcute foarte prost, au fost începute în anul 2007. S-a dorit terminarea lor în anul 2008, pentru ca era un an electoral. Nu au putut fi finalizate şi au fost date în folosinţă în 2010”, a explicat primarul orașului Mangalia, Cristian Radu.
Rămâne de văzut dacă va face cineva reparaţiile şi, mai ales, cine le va plăti, pentru că blocurile au depăşit perioada de garanţie.
400 de familii din opt blocuri sunt afectate de ploi şi zăpezi. Oamenii sunt chiriaşi şi nu pot cumpăra apartamentele mai devreme de doi ani.