Cu doar 44 de angajaţi, CET Iași a reuşit să producă datorii de aproape 150 de milioane de euro. Lunea viitoare, ar putea fi declarat falimentul societăţii. Singura salvare pentru locuitorii din Iaşi ar fi aprobarea planului de reorganizare.
„Mai toți creditorii sunt de acord cu acest plan de reorganizare, ei fiind conștienți că dacă se declară falimentul CET-ului, bunurile și datoriile pe care le au de recuperat sunt mult, mult scăzute”, afirmă Sebastian Buraga, purtător de cuvânt la Primăria Iaşi.
40.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire și apă caldă. Aproape o mie de firme, şcoli şi spitale depinde în continuare de CET Iaşi. Oamenii se tem că vor fi nevoiţi să îşi instaleze centrale termice.
„CET-ului nu-i dau nici o șansă. CET-ul s-a dorit să fie falimentat, a fost adus acolo unde trebuiă să ajungă, adică să nu mai fie funcțional”, susține Dumitru Bucur, preşedintele Grupului Asociaţiilor de Proprietari.
Iar cei care au lucrat în sistem spun şi ei că se îndoiesc de faptul că CET ar putea supravieţui.
„Primăria, care a gestionat situația de la CET, nu cred că este în măsură să facă un plan de organizare bun, mai ales că a înstrăinat bunurile unei firme străine, care face profit”, spune Virgil Iordache, fost lider de sindicat CET Iaşi.
„Primăria poate face o conversie din creanțe în acțiuni, astfel masa creditală se diminuează foarte mult pentru că primăria este unul dintre principalii creditori, primăria împreună cu BERD”, adaugă Corneliu Mititelu, administratorul firmei de insolvenţă.
Anul trecut, 600 de angajați de la CET au fost disponibilizați și nici până acum nu și-au primit toate salariile compensatorii.