Salariile mai mari pentru cercetători vin cu întârziere. Deşi Guvernul a decis ca din august o parte dintre ei să fie scutiţi de la plata impozitului pe venit, acest lucru nu s-a întâmplat. Un ordin semnat de mai mulţi miniştri a încurcat planurile celor care lucrează în institutele de cercetare şi care se aşteptau să încaseze lefuri mai mari.
Guvernul a decis ca, din luna august a acestui an, cercetătorii din zona cercetării aplicative şi a dezvoltării tehnologice să fie scutiţi de impozitul de 16% pe veniturile din salarii. Doar că lefurile încasate au fost aceleaşi.
„A venit şi momentul plăţii salariilor pe luna august şi constatăm că nu s-a aplicat această scutire de impozit şi nu este un caz singular, este cazul cam în toate institutele de cercetare. (...) Explicaţiile sunt destul de puerile şi nu au niciun temei juridic: faptul că un ordin de ministru sau al mai multor miniştri nu s-a publicat în Monitorul Oficial, deşi el este publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică”, spune George Epurescu, cercetător ştiinţific, Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei.
Ordinul cu pricina a primit ultima semnătură de ministru pe 8 septembrie. Documentul stabileşte cum se face încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului.
Ordinul nu e simplu de aplicat, spun cei din conducerea institutului de pe platforma Măgurele.
„Noi am pornit deja demersurile să realizăm un regulament de aplicare a acestui ordin, pentru că noi avem o diversitate de cercetări şi o parte din cercetări sunt scutite de impozit, iar altele, de exemplu cercetările fundamentale, nu sunt scutite de impozit”, arată Ion Tiseanu, director adjunct la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei.
SINCRON Octavian Micu cercetător ştiinţific în domeniul fizicii, Institutul de Ştiinţe Spaţiale>
„Este foarte greu să faci distincţia între cine face cercetare fundamentală şi cine face cercetare aplicativă, pentru că o cercetare fundamentală poate duce în câţiva ani la nişte aplicaţii”, explica, în iulie, Octavian Micu, cercetător ştiinţific în domeniul fizicii la Institutul de Ştiinţe Spaţiale.
Scutirea de impozitul de 16% pe venit le-ar oferi cercetătorilor o facilitate fiscală de care IT-iştii beneficiază de mai mulţi ani.
„Cel mai mult ar avea de câştigat bineînţeles cei cu salarii mai mici, care simt aceste 2-3-400 de lei, cu care pot creşte salariile”, spune George Epurescu.
În România sunt 43 de mii de salariaţi în domeniul cercetării, iar 18 mii dintre ei ar trebui scutiţi de la plata impozitului, potrivit estimărilor oficiale.