„În acest centru, pe lângă sala de studiu, avem amenajate patru dormitoare. Fiecare dormitor are baie proprie, paturi supraetajate cu patru locuri și sala de mese cu bucătărie proprie,” spune Carmen Cornea, asistent social.
Pentru 16 copii din Drînceni centrul social ar fi fost un loc unde s-ar fi bucurat de copilărie. Numai că n-au fost bani pentru salariile unui educator şi pentru şase îngrijitori care să se ocupe de ei. Trist este că situaţia durează de doi ani.
Clădirea stă cu lacătul pe uşă încă de la recepţia lucrării.
„E păcat pentru că a stat închis pentru că sunt foarte multi copii pe care putem să îi dăm acolo, părinţi care nu au, poate, cu ce sa îi ajute acasă,” zice o localnică.
Primarul are o explicaţie: în 2009, când a făcut proiectul ,spera că îşi va suplimenta bugetul cu bani de la Guvern şi de la Consiliu Judeţean.
„S-au schimbat indicatorii tehnico-economici de repartizare a acestor sume pentru comune şi am intrat într-un deficit, într-un blocaj financiar. Singura şansă era să mărim taxele şi impozitele în comuna Drînceni,” explică Gelu Pecheanu, primarul comunei Drînceni, Vaslui.
Astfel de situaţii, care nu sunt singulare, sunt provocate, spun specialiştii, de lipsa de viziune a celor care au accesat fonduri europene.
„Există multe comunităţi locale care s-au împovărat cu proiecte care acum nu mai produc nimic,” precizeazăconf. dr. Dan Chirleşan, economist.
Edilul speră să deschidă centrul în această primăvară. A cerut ajutorul Consiliului Judeţean şi aşteaptă un răspuns. În caz contrar, va trebui să returneze banii primiţi de la Uniunea Europeană.