Porţile care despart aleile centrului istoric de spaţiile insalubre din spatele lor ascund o altă realitate.
În curţile interioare din spatele teraselor de lux se pot vedea covoare puse la uscat şi pereţi care stau să cadă.
Dincolo de ușile scorojite e o altă lume. Cea în care un meniu la restaurantele de dincolo de gard costă şi 100 de lei. Centrul Vechi are mii de vizitatori în fiecare zi. Proprietarii restaurantelor spun că cei care vin aici sunt obişnuiţi cu contrastele, praful şi mirosurile care răzbat de dincolo de ziduri.
În centrul istoric nu doar clădirile, ci şi maşinile sunt abandonate. Una dintre ele pare că a rămas captivă între pereţi.
Pentru turiştii străini motivele delăsării sunt greu de înţeles.
Marin Cucuneşoschi este din Macedonia si stă în Capitală din 2002. De câţiva ani şi-a deschis un bar în centrul vechi, dar afacerea lui suferă.
„Tot timpul este un mic şantier şi oamenii evită să vină în şantier. Încă nu sunt condiţiile optime”, spune el.
Şantierul va mai dura câţiva ani crede şi primarul Timişoarei, aflat în vizită prin Bucureşti.
„Trebuie lucrat la consolidarea clădirilor, la repararea faţadelor, mai e mult de lucru. Cred că trebuie puse lucrurile la punct”, spune Nicolae Robu.
Iar contrastul nu putea să fie mai puternic decât prin amenajarea unui târg de Crăciun, chiar în Centrul istoric, în plină vară. Din fericire totul este pentru turnarea unui film.
Din 2002 până azi doar 34 de case au fost consolidate în tot Bucureştiul. Primăria spune că nu poate interveni acolo unde sunt clădiri private, iar în Centrul Vechi din Bucureşti, dintre cele 88 de clădiri cu risc seismic ridicat, un sfert sunt considerate pericol public.