Coadă pentru plata celui mai scump serviciu de salubrizare din ţară. Se întâmplă zilnic, în sectorul 2 al Capitalei. Oamenii se înghesuie cu sutele la biroul de taxe şi impozite locale, ca să declare numărul de persoane care locuiesc în fiecare casă. Cei care vor să depună declarația online trebuie să stea la coadă la un ghișeu pentru a primi parolă și un user. Taxa a fost constestată de USR în instanță.
-Până acum plăteam la asociația de proprietari. Acum ne pune pe drumuri. Am bonul 264, mai stau o oră - două. S-a și scumpit! Acolo plăteam 70, la asociație, aici plătim dublu.
-Cheamă oameni bătrâni și-și bat joc de ei să stea la coadă.
-Nu ne-a spus nimeni nici cât trebuie să plătim, nici când. Asta e o încurcătură, așa.
Până pe 22 aprilie au termen locuitorii Sectorului 2 să depună hârtiile la Direcția de taxe și impozite cu numărul membrilor de familie, altfel vor fi amendați. Noua taxă a fost propusă de consilierii PSD și votată de PNL.
Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Această declarație este necesară pentru a dimensiona serviciul de colectare a gunoiului menajer, pentru că trebuie să știm câți oameni locuiesc într-un imobil, într-un bloc sau într-o casă, ca să putem finanța serviciul la nivelul sectorului.
Până în decembrie 2018, colectarea gunoiului în Sectorul 2 s-a plătit prin tarif direct la firma de salubritate. De la 1 martie 2019, tariful a fost transformat de primărie în taxă. Consilierii USR au fost singurii care s-au opus acestei taxe și au contestat-o în instanță. Prima formă a acestei taxe a fost suspendată de instanță.
Adrian Alexandru, consilier USR: În aceeași zi, într-o ședință extraordinară (...), s-a venit cu un nou proiect de hotărâre, cu aceeași valoare a taxei de habitat în valoare de 159 de lei, doar s-a mărit subvenția de la 30 la 38 de lei. Subvenția evident că este plătită tot din banii cetățenilor.
Şi această a două hotârâre de consiliu local a fost contestată în instanță.
Adrian Alexandru, consilier USR: Am demarat același proceduri, exact ca în cazul hotărârilor 392 și 395, și sper ca în final și hotărârea 32 să aibă același verdict.
Viceprimarul sectorului 2 promite că cei care vor proteja natura nu vor mai plăti niciun ban.
Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: De la anul, tot în baza unei declarații care se va depune în a doua parte a anului, prin care cetățenii declară că vor colecta selectiv, prin introducerea subvenției integrale, nu se va mai plăti nimic începând cu 2020.