Primăria Sectorului 5 vrea să încheie un acord de cooperare cu Municipiul II al Romei şi Arondismentul 5 - Pantheon, din Paris, cea mai vizitată şi mai veche zonă culturală a Franţei, potrivit Consiliului General. Ce spun cetăţenii din Rahova şi Ferentari despre această colaborare, vedem în materialul următor.
Are buruieni şi fiare ruginite etalate la şosea. Are gunoaie înşirate pe trotuare şi străzi neîngrijite. Pe vremuri şi-a deschis magazin Economat în beneficiul celor sărmani. A falimentat şi e-n ruină. Până recent, a avut o şcoală cu toalete săpate-n curte. I-a ars. Altei şcoli, tot din gestiunea sa, i-a picat tavanul. A avut noroc: cimentul n-a schilodit niciun copil. Pentru cetăţenii care-i plătesc taxe şi impozite face cât poate. Pe cei de la periferie i-a lăsat să-şi cârpească apartamentele cu balcoane-păianjen, din tablă şi carton zidit. Sunt ilegale şi periculoase, dar le tolerează.
În acte, se numeşte Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti. Primăvara trecută s-a înfrăţit cu Saint-Josse-ten-Noode, din regiunea Bruxelles. Acum visează mai sus: se vrea frate cu Roma şi Parisul. Pe 26 iulie, demersul a devenit oficial. Consilierii generali i-au dat acordul ca să-şi depună actele de cooperare cu Municipiul II al Romei şi Arondismentul 5 din Paris.
„Al cincilea Arondisment din Paris este unul dintre cele mai vechi cartiere din capitala Franţei. Situată central, pe partea stângă a Senei, zona este extrem de cunoscută şi de frecventată atât de turişti, cât şi de localnici. Arondismentul este cunoscut, în primul rând, pentru Pantheon. Cel care îi dă şi numele! Însă şi pentru prestigioasele şcoli şi colegii din zonă, precum Facultatea de Drept, Colegiul Internaţional de Filosofie, Politehnica sau renumita Universitate Sorbona. Zona este, de asemenea, cunoscută pentru viaţa de noapte, prezenţa studenţilor şi a vizitatorilor, deopotrivă, face din Cartierul Latin, care se află tot aici, unul dintre cele mai vii locuri din Paris, cu numeroase cafenele, restaurante şi baruri”, relatează Sebastian Perju, jurnalist Digi24.
Iată și ce spun locuitorii Sectorului 5:
-Cu ce se alege cetăţeanul, că se înfrăţeşte primăria cu primăria? Păi ca să se ducă primarul în vizită acolo, ăla să vină în vizită aici, pe banii noştrii. Eu ca cetăţean îmi fac datoria şi-i înjur şi p-ai noştri şi p-ai lor.
*
-Cu ce vă ajută înfrăţirea aceasta dintre Primăria Sector 5 şi Paris?
-Cu nimic. De când a venit fostul primar, ne-a ajutat. E băiat bun!
-Uite, acum poate vă ajută să şi vedeţi Parisul!
-S-ar putea! S-ar putea! Dacă m-ar ajuta cu ceva, să mă ajute, aş pleca. Că mie-mi convine: am vreo trei tricouri.
Primăria n-a precizat care sunt beneficiile directe ale cetăţeanului. Iar angajaţii, pentru lămuriri despre subiect, te îndrumă de colo, colo:
-Ştiţi, cumva, ce avantaje are cetăţeanul din Sectorul 5, dacă Primăria s-a înfrăţit cu Parisul?
-Trebuie să vorbiţi la biroul Relaţii cu publicul.
-Unde?
-De la poliţista locală, să vă facă legătura ori telefonic, ori să vă îndrume unde să vă duceţi la birou.
-Dumneavoastră nu ştiţi ce avantaje?
-Nu! Nu!
În loc de epilog, câteva vorbe despre... blazon: dacă Arondismentul 5 se laudă cu Pantheonul, cel mai vizitat obiectiv turistic al Parisului, Sectorul 5 iese în evidenţă cu Casa Poporului, cea mai mare clădire administrativă din Europa.