Constantin Reliu trăia de mai mulți ani în Turcia când, în 2016, soția lui, care era nemulțumită că a întrerupt legătura cu ea, a obținut în instanță declararea decesului.
Reîntors la începutul acestui an, bărbatul a aflat pe aeroport că este mort în acte, deși trăiește. A atacat decizia în instanță, însă prea târziu, așa că judecătorii din Vaslui au verificat procedura și nu au putut să declare nul certificatul de deces.
Ce se întâmplă dacă un om declarat mort comite o infracțiune sau este victima unei infracțiuni?
„Într-o astfel de situaţie, Parchetul are calitate procesuală şi sesizează organele competente pentru constatarea stării de fapt, că persoana în cauză este vie, solicitând anularea certificatului de deces”, a explicat avocata Oana Iovu, din cadrul Baroului Vaslui.
Potrivit acesteia, bărbatul în cauză avea o procedură foarte simplă şi anume să se adreseze instanţei care a emis hotărârea privind declararea judecătorească a morţii, să prezinte noua stare de fapt şi anume că nu este decedat şi să oblige autoritatea tutelară să anuleze certificatul de deces.
Acum, bărbatul este hotărât să solicite ca procesul său să se judece în alt judeţ, pentru că, afirmă el, nu are încredere în instanţa din Bârlad, relatează Adevărul.
Fără cunoştinţe juridice, cel mai probabil bărbatul a fost sfătuit greşit, mai spune avocatul, iar pierderea apelului, fiind inadmisibil, i-au întărit convingerile că „judecătorii ţin cu soţia”.