Proiectul legii parteneriatului civil a fost depus la Camera Deputaţilor şi va intra în fluxul legislativ săptămâna viitoare. Inițiativa legislativă a fost semnată de toate grupurile parlamentare. Legea vine și ca urmare a unei decizii CCR privind drepturile persoanelor de același sex, după o decizie a Curții Europene de Justiție.
Parteneriatul civil ar urma să reglementeze viaţa familială pentru persoanele de acelaşi sex sau care nu sunt căsătorite, astfel încât acestea să beneficieze de anumite drepturi.
Florin Manole, deputat PSD: Proiectul are prevederi care se referă la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moștenirile, adică normarea genului acestuia de uniuni consenusale între persoane de același sex și de sexe diferite care nu aveau nicuiun fel de protecție juridică.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: Acest proiect este elaborat de juriști de la CNCD care au discutat și cu ONG-urile.
Teodora Rosetti, director de programe al asociației Accept: Adopția e deja reglementată printr-o lege specifică și într-adevăr, acest proiect de lege nu prevede adopția pentru cupluri de același sex. (Reporter:Aveți o problemă cu acest lucru?) Nu.
O primă discuţie pe marginea proiectului de lege a avut deja loc între parlamentari şi reprezentanţii ONG-urilor. Liberalii au anunţat că nu vor semna o iniţiativă a social-democraţilor.
Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL: Pe mine nu o să mă auziți spunând că voi semna un demers al PSD, ci aştept să văd solicitări din partea persoanelor care se simt vătămate în respectarea drepturilor civile, să particip la dezbateri asumate de persoane responsabile şi după aceea voi lua în considerare un demers parlamentar.
La doar câteva ore după ce politicienii au anunţat că încep demersurile pentru parteneriatul civil, Biserica Ortodoxă Română a avut şi o primă reacţie. Reprezentanţii BOR critică iniţiativa şi spun că nu e decât un prim pas spre legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex.