Notele de 10 nu reflectă întotdeauna ce ştim. Asta nu înseamnă că nu trebuie să învăţăm! Ci, mai degrabă este important să gândim! Să ştim cum să învăţăm şi unde să folosim informaţiile. Pentru că altfel vor exista elevi cu note mari, care vor deveni adulţi... mici.
Copii:
„Ce calităţi ar trebui să aibă un adult de succes? Să aibă încredere în el, să fie fericit de ce face, să se simtă bine la muncă şi să aibă timp de familia lui!”
„Să fie drept şi să aibă curaj, să rişte din când în cand”
„Să fie deschis, să lucreze, să fie el însuşi”
„Să aibă încredere în el”
Acestea sunt trăsăturile pe care ar trebui să le aibă orice adult de succes, cred cei mici! Şi, multe dintre aceste abilităţi nu se formează la şcoală şi, mai trist, nici măcar acasă.
Carmen Iorgulescu: „Până la 22 de ani părinţii şi sistemul educaţional cer acestor tineri să înveţe, să acumuleze informaţie. Chiar sunt ţinuţi de multe ori într-un mediu in vito, nu sunt implicaţi în lucrurile reale ale vieţii: administratea unei case, a unui buget, cât de mic ar fi, ceea ce, în realitate nu-i pregăteşte pentru viaţă”.
Carmen Iorgulescu a lucrat în consultanță, în domeniul resurselor umane și s-a lovit adesea de un paradox: tineri inteligenți care își limitau singuri potențialul. De cîţiva ani şi-a dat seama că puterea de a îndrăzni, capacitatea de a găsi soluții pot fi însușite cu ușurință de cei mici. Aşa că, acum, îi învaţă pe copii cum să devină mici antreprenori, să-şi facă un plan de afaceri, să găsească soluţii, să devină viitori oameni de succes.
Carmen Iorgulescu: „Să-i dai unui copil ani la rând să înveţe din cărţi despre tenis, de exemplu şi, la 22 de ani să iasă pe teren şi să te aştepţi să fie campion pentru că a studiat la cele mai bune şcoli , nu se poate. Exact acelaşi lucru cerem de la aceşti copii. Dacă noi nu-i expunem al proiecte, nu le putem cere asta”.
Procesul de învăţare nu trebuie să se rezume la memorare ci, mai degrabă este important să gândim, să aplicăm concret cunoştinţele dobândite.
Carmen Iorgulescu: „Îi ajută mult să vadă de ce sunt utile anumite informaţii pe care ei le dobândesc la şcoală. De ce e utilă matematica? Pentru că trebuie să-mi fac un buget. Dacă o să am o afacere, trebuie să-mi calculez profitul!”
Există un decalaj între ce doresc companiile şi pregătirea standard a copiilor.