În urmă cu câteva zile, ministrul finanțelor declara că pensiile vor fi majorate cu 10 la sută în acest an. Florin Cîțu a explicat că o creștere de 40 de procente ar fi imposibilă în plină criză mondială și că astfel vor rămâne bani și pentru investiții. Reporterul Digi24 a făcut un mic sondaj pe stradă, pentru a întreba bucureștenii ce cred despre acest anunț. Prezent în studioul „Jurnalului de Seară”, Florin Cîțu a avut ocazia să le asculte părerile și apoi a dat explicații suplimentare.
- Ce părere aveți depsre faptul că pensiile ar putea să crească maximum cu 10 la sută, și nu cu 40, cum era anunțat înainte?
- Eu ce vreau să vă spun? Mă numesc dl. Ghiță Mareș. Sunt născut în 1935, am 87 ani, am trecut prin multe. Trăiesc cu 1.200 de lei, dar NU trebuie să se mărească pensiile! Pentru că țară noastră are lipsuri mari! Să facă fabrici, să dea la tineret, nu să stea la ăia care au câte 200 de milioane!
***
O femeie este de altă părere:
- Ar fi bine pentru pensionarii noștri să le mărească, pentru că sunt... vai mama lor sunt câte unii. Unii au foarte mult, alții... mama mea, 350. Atâta are pensie și de doi ani de zile e și cu cancer. A lucrat la CAP o viață întreagă, vă dați seama, la 73 de ani să fii tot cu pensia asta, e vai mama lor!
***
- Atât se poate, atât se dă, spune un bărbat. E normal, numai unul care e inconștient poate să ceară pensie mărită cu 20 sau 40 la sută. Eu știu că toți pensionarii își doresc - și eu am părinte pensionar, dar înțelege. Deci, trebuie să acceptăm, este o pandemie, este și criză economică, tot ce vrei într-una singură!
***
- Nu îmi place, eu îs pensionar și prefer să mărească mai mult, mai ales că nu se vede să fi scăzut vreun preț pe undeva, ci din contra, toate cresc!
***
- Calculele sunt la Guvern, ei știu exact cu cât pot să le mărească în acest moment, cred că situația în țară este specială și atunci... La privat unele lucruri s-au diminuat, salarii sau sporuri, pobabil că și în zona de pensii trebuie operate anumite schimbări, spune un tânăr.
Florin Cîțu: Dacă mergem spre revenire, vom avea creșteri de pensii în continuare, și de anul viitor
Pensiile vor crește la 1 septembrie anul acesta și vor crește și de anul viitor în continuare, dacă economia își începe revenirea, a promis, joi seara, la Digi24, ministrul de finanțe, Florin Cîțu. El nu a precizat, totuși, cu cât vor crește pensiile, subliniind încă o dată că ministerul său va face o propunere, în deplină transparență și în funcție de datele economice, dar decizia finală referitoare la pensii va fi una politică. În plus, a subliniat ministrul, înainte de a decide măriri de pensii și alocații, trebuie privit tabloul economic în ansamblu.
„Am spus că vom face acest efort, un efort bugetar important în acest an, pentru a crește pensiile, pentru că știm că pensionarii au o situație dificilă. În același timp, contextul economic în care facem acest efort trebuie prezentat de fiecare dată: suntem în cea mai mare criză economică pe care o traversează economia globală în ultima sută de ani. Sunt oameni care își pierd locurile de muncă, am avut un milion de oameni în șomaj tehnic, sunt companii care nu au aceeași activitate ca înainte”, a arătat Florin Cîțu.
„Efortul bugetar astăzi trebuie împărțit în mai multe părți - trebuie să susținem și companiile private, și pe acei oameni care se întorc la locul de muncă, și pe pensionari, și alocații, trebuie să împărțim în toate părțile. Iar România nu este nici Germania, nici Franța, nici altă țară, nu ne putem permite luxul să aruncăm cu bani. Ce am făcut noi, zic eu, până acum, foarte bine este că resursele limitate pe care le-am avut le-am alocat foarte eficient”, a declarat ministrul.
El a menționat apoi în ce condiții pot crește pensiile: „Dacă reușim în acest an să avem o cădere economică mai mică decât estimările - și eu cred că acolo ne vom duce, s-ar putea să fim între minus 2 și minus 3 anul acesta, oricum nu acolo unde ne duceau socialiștii, la minus 6-minus 7; în cazul acesta mergem, spre revenire din trimestrul III și ce putem să le-arătăm este că vor crește pensiile și în continuare, de anul viitor. Anul acesta vor crește la 1 septembrie. Cu cât? Repet, este o decizie politică, și pentru pensii, și pentru alocații, luată în contextul în care vom avea o rectificare bugetară unde vom aloca mai mulți bani la sănătate, la educație, la infrastructură, în economie, companii ș.a.m.d.”, a spus Florin Cîțu. „Discutia nu trebuie să o facem doar despre pensii și alocații, trebuie să ne uităm la întreaga imagine”, a adăugat ministrul de finanțe.
„Dacă nu investim, n-o să mai existăm ca economie”
„Obiectivul meu este să avem o economie puternică anul acesta, să trecem cu bine, ca să putem vorbi și anul viitor de creșteri, și în sectorul privat de locuri de muncă, și de pensii mai mari și alocații. Altfel, dacă aruncăm totul anul acesta și aruncăm economia în aer, anul viitor nu mai avem despre ce să vorbim”, a avertizat ministrul de finanțe.
Oamenii vor un răspuns, dar „decizia nu poate să vină de la mine, pentru că decizia nu este la Ministerul Finanțelor Publice - și aici eu am făcut și un jurământ: voi administra responsabil, precaut, finanțele publice, voi fi transparent și voi prezenta situația la zi Guvernului și premierului cu sănătatea economică. Fiecare scenariu are riscuri aferente. Vom prezenta imaginea clară, iar decizia va fi luată în perioada următoare”, a mai spus Cîțu, subliniind încă o dată că la nivelul întregii economii, cheia succesului sunt investițiile. „Dacă nu investim, n-o să mai existăm ca economie în anii următori”, a punctat ministrul de finanțe.
Editor: Luana Păvălucă