Cu o avuţie de doar 10.000 de euro în medie, un român este de 13 ori mai sărac faţă de un alt european, arată un raport al Băncii Naţionale.
Irina Chiţu, analist financiar: „Nu înseamnă că fiecare român are în bancă sau la saltea 10.000 de euro. Din aceşti 10.000 de euro, 6.700 de euro reprezintă valoarea imobilului pe care îl deţine.”
Restul înseamnă active financiare - precum banii cash şi depozitele bancare.
Cum singura mare bogăţie a românului rămâne casa în care stă, averea lui creşte şi scade în funcţie de piaţa imobiliară.
În perioada de boom imobiliar, avuţia populaţiei a ajuns la un vârf de aproape 1.200 de miliarde de lei, dar după 2009 a pierdut mai bine de 300 de miliarde de lei, pe care nu a reuşit să-i mai recupereze nici până acum.
Preţurile apartamentelor nu au mai crescut la fel de mult în ultimii ani. Ca urmare, în 2014, averea românilor a sporit cu doar 3 la sută.
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR: „Creşterea avuţiei nete în 2014 faţă de 2013 a fost determinată de creşterea activelor financiare şi a celor imobiliare, cât şi de reducerea datoriilor.”
Românii şi-au plătit din datoriile către bănci, nu au mai luat atât de uşor alte credite, iar unii au avut şi ceva bani în plus din creşterea salariilor. Cu toţii au fost descurajaţi să-şi ţină banii la bancă.
Radu Ciofu, specialist investiţii: „Dobânzile la conturile bancare sunt foarte, foarte mici, deci, dacă ai un pic de inflaţie ieşi pe zero. Stai cu banii la bancă şi nu câştigi nimic.”
Oamenii au preferat să cheltuie banii, decât să-i investească. Consumul a crescut cu 5 la sută anul trecut.