Cazul tinerei bolnave de screloză multiplă care a pierdut pensia de invaliditate pentru că a scris o carte a generat indignare pe reţelele de socializare. Oamenii s-au mobilizat şi vor să iasă marți în stradă pentru a susține cauza Laurei, dar și pentru a cere schimbarea legii.
Pensie de invaliditate, pierdută pentru o carte de poezii. E povestea unei femei de 39 de ani din Câmpulung Moldovenesc, bolnavă de scleroză multiplă. Ea a publicat o carte de poezii, iar în iunie anul acesta a primit 230 lei, drepturi de autor. Numai că legea prevede ca persoanele în incapacitate totală de muncă, aşa cum este femeia, să nu obţină venituri suplimentare. Aşa că acum trebuie să returneze pensia pe luna în care a primit banii pe cărţi.
Ioana Laura Florescu a fost diagnosticată cu scleroză multiplă în urmă cu nouă ani . Avea doar 30 de ani când a aflat că nu mai poate munci şi trebuie să trăiască dintr-o pensie de invaliditate şi o indemnizaţie de handicap. Puţin peste 700 de lei.
„S-a descoperit că este scleroză multiplă și avea o nevrită retrobulbară, deci informația nu mai ajunge la creier cum trebuie, nervii sunt foarte afectaţi, uit, uitam și înainte, dar acum parcă mai mult, dureri foarte mari, tot timpul ai senzația de curent în corp”, descrie tânăra senzațiile îndurate zilnic.
În urmă cu doi şi-a aşternut gândurile pe hârtie. O editură din Bucureşti i-a publicat volumul de poezii. Anul acesta, în iunie, a primit pe card 230 de lei. Drepturi de autor pentru cele câteva sute de cărţi vândute. Acum, a aflat că e bună de plată.
„Scria că-mi suspendă pensia pe o lună pentru că am primit, în luna iunie am încasat, am luat beneficii ilegale de pe urma cărții”, detaliază Ioana Laura Florescu.
Conducerea Casei Județene de Pensii susține că nu a făcut nimic altceva decât să respecte legea.
„Doamna Florescu Ioana Laura a beneficiat în luna iunie 2017 de pensie de invaliditate gradul II realizând concomitent și venituri din activități profesionale reprezentând drepturi de autor”, spune Bogdan Alupoaie, director-adjunct la Casa de Pensii Suceava.
„Legea prevede şi pierdere temporară a capacităţii de muncă, situaţie în care ai voie să munceşti parţial, dar dumneaei nu se încadrează în această categorie. Doar pentru luna în care a obţinut venituri, aşa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate”, spune şi Ministerul Muncii.
Citiți și: Ce spune Ministerul Muncii în cazul tinerei poete rămase fără pensie de invaliditate pentru că a scris o carte
Tânăra mai reclamă o nedreptate. Deşi, spune ea, boala este ireversibilă, în urmă cu doi ani a fost trecută de la gradul de handicap II la grad de handicap III. Indemnizaţia i-a scăzut simţitor.
„Aveam înainte o pensie de, un ajutor de handicap, de 220 de lei și după decizia lor am ajuns să iau 39 de lei pe lună”, spune Laura.
Şefa comisiei de handicap de la Suceava are o explicaţie: „La handicap accentuat criteriile menționează prezența unor tulburări de mers, mers dificil, uneori cu sprijin unilateral, în referatul neurologic nu apare acestă mențiune din partea doamnei specialist neurolog”, spune Virginia Nichifor, președinta Comisiei de Evaluare a persoanelor adulte cu handicap Suceava.
„Sunt total revoltată, mi se pare un abuz în primul rând față de persoanele cu dizabilități, indiferent de care, pentru că are un grad de handicap mare, nu poate munci și pentru o carte care e din pasiune scrisă?”, spune Nicoleta Pecie, prietenă a Laurei.
Cazul Laurei a ajuns și la urechile ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea a făcut precizări pe Facebook în legătură cu acest caz și spune că femeia poate contesta decizia în instanţă.