Câți bani au trimis anul trecut în țară românii plecați să muncească în afară

Data publicării:
diaspora

România înregistrează al doilea cel mai mare surplus din transferuri personale din Uniunea Europeană, de 2,7 miliarde de euro, în 2018, după Portugalia dar înaintea Poloniei, informează Mediafax, care citează Eurostat.

În 2018, fluxurile de bani trimise de rezidenţii din UE către ţări din afara Uniunii Europene, transferurile personale, au ajuns la 35,6 miliarde de euro, în creştere faţă de 2017, când suma a fost de 32,6 miliarde de euro.

Totodată, anul trecut, intările în Uniunea Europeana au însumat 10,9 miliarde de euro, la fel ca în 2017, ceea ce a dus la un sold negativ pentru UE (- 24, 6 miliarde de euro), în relaţia cu restul lumii.

Datele Eurostat arată că, în rândul statelor membre, cele mai mai ieşiri de transferuri personale s-au înregistat, anul trecut, în Franţa (11,4 miliarde de euro), Spania (7,7 miliarde de euro), Regatul Unit (7 miliarde de euro), Italia (6,5 miliarde de euro) şi Germania (5,2 miliarde de euro).

În schimb, cele mai mari intrări s-au înregistrat în Portugalia (3,6 miliarde de euro, România (3 miliarde de euro), Polonia (2,9 miliarde de euro), Regatul Unit (2,3 miliarde de euro) şi Italia (2 miliarde de euro).

Drept urmare, cele mai mari surplusuri de transferuri personale au fost înregistrate, în 2018, în Portugalia (+ 3,1 miliarde de euro), România (+ 2,7 miliarde de euro) şi Polonia (+ 2,5 miliarde de euro), în timp ce Franţa (- 10,5 miliarde de euro) a înregistrat de departe cel mai mare deficit, urmată de Germania (- 5,1 miliarde de euro), Regatul Unit (- 4,7 miliarde de euro) şi Italia (- 4,5 miliarde de euro).

În cazul României, intrările de fonduri din urma transferurilor personale au ajuns, anul trecut, la 2,977 miliarde de euro, dintre care 2,661 miliarde de euro din interiorul Uniunii Europene şi 316 milioane de euro din afara UE, în timp ce ieşirile au ajuns la 263 milioane de euro, dintre care 172 milioane de euro au mers în interiorul UE şi 91 milioane de euro în afara Uniunii.

Transferurile personale în afara UE au fost direcţionate în cea mai mare parte către Asia (21% din totalul ieşirilor din afara Uniunii Europene), urmate de Africa de Nord (18%), ţări europene din afara UE (16%), Africa Centrală şi de Sud (14%) şi America de Sud (13%).

În 2018, cele mai mari ponderi ale intrărilor în UE, în rândul fluxurilor totale de transferuri personale, au fost înregistrate în Slovacia (99%), Ungaria (90%), Luxemburg şi România (ambele 89%), Polonia (85%) şi Suedia (83%), precizează sursa citată.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...