Exclusiv Cătălin Țone, expert antidrog, la Digi24.ro: Am avut o doamnă de 84 de ani care distribuia heroină. Copii de 6 ani, puși să transporte
Data actualizării: Data publicării:
Cătălin Țone, expert antidrog, a vorbit la Interviurile Digi24.ro, despre consumul de droguri în școli, despre problemele cu care se confruntă consumatorii și lipsurile din sistem, dar și despre cantitățile uriașe de droguri care sunt produse sau ajung în România.
Principalele declarații:
- Traficul și consumul de droguri a luat o amploare deosebită. S-a extins în zona școlară, unde minorii sunt vulnerabili. Fenomenul s-a dezvoltat gradual. Autoritățile au căpătat o atenție deosebită și se concentrează pe probleme. Trebuie să ne asumăm ca stat această situație și trebuie să realizăm că e un fenomen complex care trebuie abordat multidisciplinar. Responsabilități sunt și în prevenire și în zona medicală.
- S-a ajuns la asemenea nivel în care se ocupă de distribuție, de transport, introducere în țară și distribuție atât clanuri, sau membri ai unor familii care au antecendente penale și de asemenea sunt mici dealeri de cartier care au apartenență la o zonă de rețea și putem să vorbim și de grupuri, de rețele de familie, unde se ocupă de traficul de droguri părinții, copiii, bunicii, vorbim de o preocupare generală.
- Am avut, undeva recordul, 84 de ani, o doamnă care se ocupa de distribuție. În zona Ferentari se ocupă cu distibuția de heroină profitând de faptul că era în vârstă și nu atrăgea atenția. Și am mai avut un caz recent, în Focșani, am descoperit o cultură însemnată și 50 de kg de canabis recoltat în beciul unei bătrâne de 83 de ani. Nu se ocupa de producția efectivă, dar ea știa că acolo erau droguri și acceptase depozitarea în beciul ei.
- Nepoții o foloseau pentru că era în vârstă. O parte din banii câștigați îi reveneau și ei. Bănuiesc că nici nu avea cunoștințe prea mari despre răspunderea penală.
- În România, lucrurile privind minoratul în zona penală avem așa: până în 14 ani nu se răspunde penal, între 14-18 ani se răspunde penal doar dacă există o expertiză în legătură cu existența discernământului. Asta înseamnă că realizează că săvârșește o faptă penală. Peste 18 ani răspunde necondiționat.
- Am avut cazuri în care minorii de 6-7 ani, nefiind consumatori, pentru că am avut și recordul de 9-10 ani care consumau heroină de la părinți sau frați mai mari. Dar am avut și cazuri în care minori de 6-7 ani erau puși să transporte.
- Nu există nicio limită de posibilități materiale când vorbim de consumul de droguri sau de distribuție. Este un flagel. Au fost câteva operațiuni importante mediatizate.
- Ce este clar, și greșelile principale care s-au făcut de către autorități, copiii nu au primit suficiente date și nu au fost instruiți. Cred că acum copiilor trebuie să li se vorbească despre droguri undeva la 7-8 ani. Sunt situații în care sunt mulți influenceri negativi, artiști care îndeamnă la consumul de droguri.
- O altă scăpare importantă a fost a lipsei de instructaj a părinților. Mulți nu au avut de a face cu drogurile. Și, mai ales, cadrele didactice, profesorii de multe ori acționează greșit.
- În opinia mea, acum suntem în punctul culminant al consumului de droguri din istorie.
- Părinții nu trebuie învinovățiți. Cred că trebuie să îi instruim. Apoi, să lase negarea la o parte, după care să meargă către un specialist să identifice dacă dependența copiilor este la un nivel cronic.
- Cel mai consumat drog în România este canabisul. Ceea ce este trist, este faptul că marijuana din ziua astăzi nu mai are 3-4-5% THC ca pe vremea lui Bob Marley. Sunt plante hibrid foarte puternice și lovesc creierul. Și un procent însemnat se amestecă și se stropesc cu droguri sintetice.
- Nu ne putem juca cu așa ceva. Este o dependență înșelătoare cea de canabis. Nevoia de a consuma revine.
- O tânără de 38 de ani, care a rămas însărcinată, naște prima sarcină la 38 de ani, ea consuma canabis de la 15 ani, și a născut o fetiță cu malformații. Medicii au constatat că a fost din cauza consumului acut de canabis.
- Este foarte important ca intervenția noastră să fie una echilibrată și făcută de specialiști care să știe să răspundă la întrebări.
- Mai sunt încă lacune lagislative. Și este foarte importantă investiția în zona medicală. În România nu există clinici de tratare a dependenței de droguri poscură care este cea mai importantă perioadă în tratare. Nu avem la stat așa ceva pentru că decidenții nu au considerat că avem nevoie de așa ceva. Avem nevoie în fiecare județ de cel puțin o astfel de clinică care să asigure cel puțin 100 de locuri.
- Dependența se tratează în două etape: 1. detoxul, intervenția de urgență în general în secțiile de psihiatrie de la spitale unde sunt împreună cu ceilalți bolnavi. Nu ajuta asta deloc asta. 2. perioada poscură, care înseamnă cel puțin 3-4 luni. Noi la stat nu avem așa ceva, avem câteva clinici private și atunci părinții preferă să meargă în afară. În Germania sunt 270 de clinici la stat cu decontare pe cardul de sănătate. Categoric ar trebui să existe și la noi.
- Este foarte imporant să înțelegem că toată problema nu se situează doar în zona combaterii. Sunt maxim 300 de lucrători din toată Poliția care se ocupă de combatere. Consumatorii, sub o forma sau alta, recidivează. Este clar că intervenția antidrog este una limitată. Dar nu este normal ca problematica într-un județ să fie gestionată exclusiv de antidrog. În Malta, problematica antidrog este în subordinea ministerului solidarității sociale, al familiei și al dreptului copilului. Este normal ca Agenția Antidrog, care este la MAI, să se ocupe de prevenire, evaluare, comunicare și tratament?
- Din păcate, în zona școlară, un al doilea tip de drog consumat frecvent este în zona de legale, de etnobotanice. Sunt acele droguri foarte ieftine, un pliculeț costă de la 7-8 lei până la 10-11 lei și sunt foarte periculoase, distrug creierul. Avem consum și de anfetamină, cocaină, unde sunt situații financiare mai bune. De asemenea, am avut și ketamină, acel drog folosit în mediul veterinar.
- Despre legalizarea canabisului: Eu cred că aici lucrurile trebuie separate. Vorbim despre legalizarea canabisului. Este un proiect de lege în Parlament care prevede legalizarea din punct de vedere medical. Canabisul are o substanță activă THC, care dă și caracterul stupefiant. În lume sunt anumite produse farmaceutice care au THC într-un anumit procent și sunt folosite pentru tratarea schizofreniei și epilepsiei. Eu cred că nu ar fi rău sau nu ar fi o greșeală dacă aceste medicamente autorizate ar fi comercializate.
- Dacă vorbim de legalizarea în scop recreațional, este o mare eroare. Și haideți să vedem de ce. În primul, noi în combatere suntem insuficienți, din punct de vedere al prevenirii suntem insuficienți și trei, nu avem clinici poscure. Este cazul să legalizăm? Și ar mai fi argumentul unui mecanism de comerț care trebuie foarte bine supravegheat.
Abonează-te la Newsletter-ul Digi24.ro
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
- Etichete:
- canabis
- droguri
- trafic de droguri
- cocaina
- consum de droguri
- interviurile digi24.ro
- droguri scoli
- antidorg
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri