O adevărată industrie este alimentată de părinţi care se tem că Moş Crăciun nu o să aibă timp să ajungă la copiii lor. Aşa că apelează la „ajutoarele” lui, care au costume identice şi daruri pregătite. Firmele care închiriază asemenea personaje au cu 35 la sută mai multe cereri decât anul trecut, chiar dacă vizita Moşului nu este ieftină. Ajunge la 250 de lei pe oră.
La cerere, fraţii lui Moş Crăciun merg acasă la copil sau la serbarea de la grădiniţă. Laurenţiu Zimbiceanu are 66 de ani şi aduce bucurie de opt ani în sufletul copiilor cărora le demonstrează că Moş Crăciun există.
Laurenţiu Zimbiceanu: E plăcut să lucrezi cu copiii. Asta e singura plăcere, să iei copiii să-i vezi că sunt fericiți. Mă face și pe mine fericit, adică îți transmite energia asta pozitivă.
Părinţii prevăzători vorbesc cu Moş Crăciun încă din vară ca să fie siguri că are timp şi pentru ei. Mai ales că nici cei mari nu se îndoiesc de existenţa celui mai darnic bătrânel.
Costel Ploia, părinte: Mai credem, pentru că suntem copii. Și noi suntem copii.
Firmele de închiriat moşi au caiete groase cu rezervări. Şi îşi permit să majoreze preţul dacă Moşul trebuie să vină chiar în Ajun: 300 de lei.
Ana Iulia Budur, reprezentant firmă: Pe 24 pornim pe drum undeva în jur de ora 12:00 și terminăm noaptea în jur de ora 24:00.