Tinerii care trec de interviul cu angajatorul pleacă peste Ocean în iunie şi se întorc la finele lui octombrie. Au nevoie doar de 2.000 de dolari pentru viză și biletul de călătorie dus-întors.
Alex şi-a petrecut o vară muncind în America. Curiozitatea a fost cea care l-a împins să plece. După patru luni în care a fost supraveghetor într-un parc de distracţii, el s-a întors acasă cu 4.000 de dolari.
„Arată ca în filme, totul era ordonat, pus la punct. Majoritatea slujbelor necesită interacţiune cu clienţii”, povestește Alex.
Şi Andreea este nerăbdătoare să trăiască visul american. Peste o lună se pregăteşte să plece în New Jersey. A trecut deja de interviul cu angajatorul şi şi-a luat biletul de avion.
„Am prieteni care au fost tot în New Jersey. Au vizitat New York-ul, Washington, au fost la Niagara. Îmi doresc să cunosc oameni noi, să le cunosc cultura, mentalitatea”, spune Andreea.
Studenţii sunt intervievaţi de angajatorii americani şi sunt acceptaţi doar cei care au cunosc limba engleză, cel puţin la nivel mediu, îşi pot plăti biletele de avion şi se pot întreţine până la primul salariu.
„O medie ar fi de 2.000-2.500 de dolari. Angajatorii americani vin în ţară şi vin să dea interviul faţă în faţă cu studenţii, dar este şi un târg virtual, se dau interviurile online”, precizează Iulia Lăzărescu, coordonator de programe work and travel.
Cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatorii americani sunt cele de ospătari dar şi cele de vânzători în magazine de haine. Slujbe disponibile sunt şi pentru salvamari la piscinele din complexele turistice.
După Statele Unite, Grecia este pe locul al doilea în ceea ce priveşte numărul de tineri plecaţi prin programele destinate stundenţilor. Tinerii sunt plătiţi cu sume între nouă şi 12 dolari pe oră, aşadar ei pot câştiga pâna la 8.000 de dolari în trei luni.