Zeci de români se oferă să se căsătorească de formă cu cetăţeni străini care vor să obţină acte româneşti cât mai repede. Preţul unui mariaj aranjat, de la 5.000 de euro în sus. De multe ori "familiile" se destramă rapid când ofiţerii de la Imigrări descoperă că cei doi soţi nici măcar nu vorbesc aceeaşi limbă.
Românii care se oferă să se însoare pe bani caută în general soţii din Republica Moldova. Vorbind aceeaşi limbă, căsătoria de formă este mai greu de depistat de autorităţi. Un reporter Digi24 s-a întâlnit cu un tânăr de 24 de ani pentru a negocia o căsătorie falsă. Preţul cerut de viitorul mire: 7.000 de euro.
- Facem un contract la notar.
- Şi ce o să zicem?
- Că mi-a dat nişte bani împrumut pentru cinci ani de zile.
- 7.000, nu? Nu se negociază?
- Nu, gândeşte-te că sunt legat de ea cinci ani de zile.
Abia după cinci ani, soţia poate obţine cetăţenia română şi apoi poate cere şi divorţul.
Tânărul se vinde scump. Pe internet sunt alte oferte la jumătate de preţ. Bărbatul susţine însă că are relaţii şi promite să obţină buletinul de analize medicale fără consult.
-La orice spital se fac astea. O să vorbesc eu, am pe cineva care lucrează la spital şi poate să îmi facă fără să mergem acolo. Mai pierde şi ea timpul.
-Simplu, fără probleme, fără complicaţii.
Nu doar moldovenii sunt interesaţi de acte româneşti. Un albanez, condamnat pentru trafic de droguri şi furturi în Italia, a intrat ilegal la noi în ţară cu scopul de a-şi crea o nouă identitate. A fost prins şi le-a spus anchetatorilor că urma să ajungă la Cluj, unde şi-a aranjat o căsnicie pe bani.
Orice cetăţean străin este însă verificat înainte de a se poate căsători.
Valentina Petre, şef Birou Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Chiajna: „Este cetăţean străin, poate are cazier sau probleme în ţara lui sau este căsătorit.”
Ofiţerul de stare civilă admite că verifică actele, nu şi sentimentele.
Drumul tinerilor însurăţei mai are un hop: Biroul de Imigrări. Cu actul de la starea ciiclă, cetăţeanul străin cere permis de şedere. Este o probă grea, o ştiu şi artizanii căsătoriilor de convenienţă, pentru că ofiţerii îşi pot da seama dacă mariajul este din interes.
- Trebuie să ai un pic de poveste. O să te întrebe cum v-aţi cunoscut, cum o cheamă pe mama sa.
Ermina Mihai, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări: „Trebuie să îşi demonstreze realitatea mariajului, că îşi cunosc partenerul şi familia acestuia.”
Străini prinşi că s-au căsătorit pentru acte sunt obligaţi să părăsească ţara în cel mult o lună. Anul acesta, în Bucureşti au fost descoperiţi 13.