Au trecut 20 de ani de când irlandezul Peter Hurley a ajuns prima dată în România. Avea o firmă de consultanţă în marketing şi s-a hotărât să îşi dezvolte afacerea într-o ţară din estul Europei. A vizitat mai multe, dar a fost fascinat de a noastră. În Maramureş a descoperit ce înseamnă viaţa în natură.
Anii au trecut şi Peter a fost din ce în ce mai dezamăgit de cât de puţin îşi iubesc românii tradiţiile. În semn de protest, la sfârşitul lui 2012, a mers pe jos din Maramureş, până în Bucureşti, în 26 de zile.
Peter a cheltuit aproape o jumătate de milion de euro pentru organizarea unui festival anual la Cimitirul Vesel din Săpânţa şi pentru mai multe proiecte de promovare a tradiţiilor româneşti. A rămas fără bani, însă, şi a fost la un pas să renunţe.
„Mama mea de 85 de ani și tatăl de 88 de ani mi-au trimis un bilet la avion să ajung acasă la Paște și mi-au dat 1.500 de euro în buzunar și mi-au zis: du-te înapoi și încearcă să termini ce ai pornit în Săpânța”, povestește Peter Hurley.
Tot pentru afaceri a venit şi Roberto Musneci în România, acum 12 ani. Recunoaşte, a fost privilegiat. A venit pentru un mandat de trei ani de director la o companie multinaţională din domeniul farmaceutic, mandat care s-a prelungit încă trei ani. Suficient, cât să se îndrăgostească de România şi de oamenii de aici.
Roberto şi-a deschis apoi propria companie de comunicare strategică.
„Cred că e o ţară în dezvoltare care nu are încă toate problemele pe care istoria le-a prezentat, dar cred că procesul de integrare europeană, nu e un proces care se face printr-un decret administrativ, ci prin modificarea nivelului de a gândi”, spune Roberto Musneci.
Fie că au venit în România să îşi deschidă afaceri, fie că îşi găsesc aici jumătatea, peste 41 000 de străini din Uniunea Europeană s-au mutat la noi în ţară. Cei mai mulţi sunt din Italia, peste 10.000. Pe locul doi sunt germanii, urmaţi de francezi.
Pe de altă parte, aproape trei milioane de români au plecat în alte ţări, în ultimii zece ani.