Casa de Pensii București spune că doar 277 de pensionari din Capitală, din 470.000, au contestat deciziile de recalculare

Data publicării:
pensionari cu spatele, se tin de brat
Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Pensia va fi mărită pentru 390.000 de bucureșteni din luna septembrie, a anunțat vineri Cristiana Dumitrescu, director executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti (CPMB). Cu toate acestea, două categorii de pensionari nu vor beneficia de aceste modificări: cei care primesc indemnizație socială și cei cu un stagiu de cotizare mic. În total, au fost emise 470.000 de decizii de recalculare a pensiilor și doar 277 de pensionari au solicitat revizuirea acestora, „ceea ce este un procent infim”, a adăugat directorul executiv.

„Prin acest proces de recalculare nicio pensie aflată în plată nu va scădea. Totodată, vreau să menționez că această lege este o lege care elimină toate inegalitățile din sistemul public de pensii. Pensiile vor fi egale, pentru contribuții egale”, a spus Dumitrescu într-o conferință de presă.

De la 1 octombrie, plafonul de impozitare pentru pensii va fi majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. De aceea, unii pensionari din București vor beneficia direct de această schimbare.

Concret, pensiile lor vor fi scutite de impozit, deoarece sunt sub plafonul de 3.000 de lei. „Aproximativ 125.000 de pensionari din cadrul Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti vor beneficia din nou de o creştere datorită faptului că pensiile nu se vor mai impozita sub acest plafon", a spus Cristiana Dumitrescu.

Ce pensii nu se vor modifica

Directorul executiv al CPBM a subliniat că vor fi două categorii de pensionari pentru care pensia nu va fi modificată față de luna august:

  • Pensionarii cu indemnizație socială, adică aceia care primesc o pensie de 1.281 de lei și a căror contributivitate și stagiu de cotizare sunt mai mici decât acest prag. Prin urmare, pensia lor va rămâne neschimbată.
  • Pensionarii cu stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani, grup al celor care nu au beneficiat de bonusuri sau puncte de stabilitate în urma recalculării pensiei lor. Pentru ei, pensia va rămâne fără ajustări suplimentare.

Dumitrescu a menţionat că pentru aceşti beneficiari Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti a transmis zilele acestea o scrisoare semnată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, şi de Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru a-i informa că pensiile vor fi păstrate în plată la nivelul lunii august.

Ce sunt punctele de stabilitate

Pentru recalcularea pensiei, noutatea de anul acesta o reprezintă numărul de puncte de stabilitate, acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani). Punctele de stabilitate se adaugă la pensie pentru persoanele care au lucrat în condiții de muncă speciale sau în grupele I și II de muncă. Aceste puncte recunosc efortul și riscurile la care au fost expuse aceste categorii de persoane și duc la o pensie mai mare.

Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este:

VPR x Număr total de puncte. VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Cum se acordă punctele de stabilitate:

  • 0,50 puncte/ an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/ an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/ an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Editor : A.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri