Un cartier din Reşiţa, aflat pe malul drept al Bârzavei, într-o zonă pitorească, în care trăiesc in jur de 300 de oameni este ocolit de toată lumea. Munţi de gunoaie sunt la fiecare colţ de bloc. Mulţi locatari nu au acte de identitate, dar au cazier, motiv pentru care singurii vizitatori sunt jandarmii şi poliţiştii.
În cartierul Mociur, printre mormane de gunoaie, în blocuri care nu au fost zugrăvite de 40 de ani, trăiesc, de-a valma, oameni şi câini. Mucegaiul este stăpân peste casele fără ferestre, iar apa curge peste tot.
Ionel Zahariuc a reuşit, de câteva luni, să plece din cartierul în care s-a născut și a trăit peste 30 de ani. Acum, îi compătimeşte pe vecinii care stau şi câte nouă într-o garsonieră.
„Aici când plouă sau ninge, până jos la parter numai apă”, spune un bărbat.
Locuinţele sunt ale Primăriei Reşiţa, oamenii sunt chiriaşi. O persoană plăteşte 15 lei pe lună.
„Avem un grad de infracționalitate ridicat. De aceea am dorit să intrăm aici să îi depistăm pe toți cei care sunt în regulă și cei care nu sunt. Trăiesc la limita legalității foarte mulți. Este o zonă plină de promiscuitate”, afirmă Adrian Dacicam, viceprimarul Reșiței
Singura clădire care pare din acest secol este şcoala în care învaţă câteva zeci de copii din clasele 1-4. Instituţia este protejată cu gratii.
„De ce avem gratii la şcoală? Păi...să protejeze scările, clădirea. Să nu se arunce cu mizerie, să nu vină oameni din cartier. M-am aflat în pericol real”, spune Adelina Manda învățător la școala din cartierul Mociur.
Deşi administrează blocurile de mai bine de cinci ani, reprezentanţii primăriei abia acum şi-au propus să refacă imobilele. Pentru început, s-au apucat de evacuat locatarii care nu au acte de închiriere. Nu cunosc numărul acestora şi nici dacă vor fi bani pentru modernizarea cartierului.