Care sunt românii care îşi pot cere falimentul personal - explicaţii

Data publicării:
BANI PORTOFEL

Legea falimentului personal intră în vigoare la sfârşitul acestei luni, pe 31 octombrie. Asta au hotărât deputaţii, care au respins o ordonanţă prin care Guvernul voia amânarea legii până la 31 decembrie.

Aşa că, începând de luna viitoare, românii care nu-şi mai pot achita ratele la bancă vor putea să-şi ceară falimentul, iar datoriile lor vor fi reeşalonate pe cinci ani. În această perioadă, nu vor plăti penalitaţi şi nici nu vor putea fi executaţi silit. Deşi iniţial s-au opus acestei legi, bancherii spun acum că sunt gata să aplice noile reguli. Ca să intre în vigoare de la 31 octombrie, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea insolvenţei persoanelor fizice ar fi trebuit să fie aplicată încă de la sfârşitul anului trecut, dar Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat-o cu un an. Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii atrăsese atenţia că legea nu putea fi aplicată pentru că nu existau suficienţi specialişti care să poată analiza dosarele de faliment personal.

Ana Birchall, deputat PSD: „Fac apel la Guvernul României să nu mai tergiverseze punerea în aplicare a acestei legi extrem de importante, să nu mai găsească tertipuri prin care să încerce din nou amânarea intrării în vigoare a acestei legi”.

Legea falimentului personal oferă un răgaz de cinci ani celor care nu-şi mai pot achita ratele şi-i fereşte de executarea silită, dar toate cheltuielile personale ale datornicilor vor fi verificate la sânge de un administrator judiciar.

Nu vor putea apela la această lege cei condamnaţi pentru evaziune fiscală şi nici cei care au ajuns în insolvenţă prin fraudă.

Ioan Cupşa, deputat PNL: „Constatăm că acest proiect de lege din anumite puncte de vedere are probleme. Procedura administrativă este greoaie”.

Reprezentanţii băncilor susţin că nu pot spune câţi români ar putea apela la această lege. În schimb, au estimat cheltuieli de peste jumătate de miliard de euro pentru a se pregăti de noua lege.

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Băncilor: „Acum aproape un an am solicitat implementarea sau aplicarea mai devreme a legii - asta înseamnă că industria bancară s-a simţit în stare cu totul să aplice această lege”.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, în Bucureşti, fiecare dintre cele şase judecătorii ar putea deschide, lunar, până la o mie de noi dosare de insolvenţă a persoanelor fizice. Potrivit unor date ale Băncii Naţionale, citate de CSM, la finalul anului trecut, erau aproape 80.000 de contracte cu întârzieri la plată mai mari de 3 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...