Primul drum trebuie făcut la Biroul zonal de informare recrutare, unde vă este întocmit dosarul. Trebuie să completaţi o cerere de înscriere, o fişă de cunoştere, una de examinare medicală şi trebuie să daţi o declaraţie pe pe proprie răspundere.
Într-un an, puteţi depune un singur dosar, iar în declaraţia pe proprie raspundere trebuie să precizaţi de câte ori aţi candidat.
La sediul biroului de informare recrutare vă vor fi prezentate ofertele profesionale şi educaţionale din sistemul militar.
Urmează un interviu de cunoaştere, se verifică documentele depuse sau se fac recomandări. Recrutorul este cel care vă programează pentru următoarele probe dacă aţi fost "recrutat", asta în cazul în care aţi fost declarat recrutat.
Dosarele de candidat se trimit de la biroul de informare la centrele de selecţie din Alba Iulia, Breaza şI Cîmpulung Moldovenesc.
Pe baza dosarului de candidat, în cursul unui an de recrutare, un candidat poate să participe o singură dată la procesul de selecţie şi orientare profesionala pentru aceeaşi categorie de personal sau acelaşi tip de instruire.
Probele care trebuie sustinute sunt:
1. probe psihologice
2. probe fizice
3. Interviu de evaluare finală
La activitatea de selecţie participă doar candidaţii care sunt declaraţi "apt medical" şi care declară, sub semnătură, că starea psihică şi cea fizică le permit susţinerea probelor.
Candidaţii declaraţi admişi în urma procesului de selecţionare sunt luaţi în evidenţă cu gradul de soldat profesionist, pe timpul programului de instruire, de către structurile specializate din şcolile de aplicaţie/centrele de pregătire/unităţile de instrucţie ale armei