Podul Suspendat din Parcul Romanescu din Craiova, al treilea parc natural ca marime din Europa, este aproape o ruină. Podul este un monument istoric, o emblemă a oraşului, dar cu toate acestea nu a mai fost reparat de 20 de ani. În podea sunt găuri, iar cine trece pe aici şi nu e atent riscă oricând să se rănească.
Podul suspendat a fost construit în urmă cu peste un secol. Iar în ultimii ani a intrat într-o stare avansată de degradare. Părțile din metal sunt ruginite, iar podeaua din lemn se descompune pe zi ce trece.
Podul suspendat din Parcul Nicolae Romanescu, cel mai mare parc natural din Europa de Est, este monument istoric. Timpul şi vremea rea au contribuit însă la degradarea lui.
Podul a fost construit în 1903, de o firmă din Austria, care a oferit o garanție de 90 de ani pentru structura de rezistență.
„Este un pod pe cable, cu o inginerie combinată cu arhitectură foarte zveltă și pe lângă faptul că este un punct de belvedere foarte interesant, este o piesă arhitecturală și inginerească deosebit de impresionantă,” explică Radu Adrian Ionescu, președintele Ordinului Arhitecților Oltenia.
„Este o construcție veche, dar pentru siguranța oamenilor ar trebui să fie reabilitat,” spune un turist.
Autoritățile locale anunţă dealtfel că au pregătit un proiect, prin care podul ar urma să-şi recapete strălucirea de altădată.
„Studiul şi expertiza geotehnică au fost realizate, însă ele trebuie avizate de Ministerul Culturii. După aceea se va trece la partea de proiectare,” precizează Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei.
Deocamdată autorităţile nu au o estimare a costurilor lucrărilor de reabilitare, dar spun că toţi banii vor fi de la bugetul local.