În ultima lună, la ferma de vaci din Matca producţia de lapte a scăzut de la 13.000 la 11.000 de litri. Asta în condiţiile în care cele 1.000 de vaci din fermă sunt ferite de caniculă cu ajutorului unor ventilatoare cu vapori de apă.
Gabriela Ganea, inginer zootehnist: Noi pentru evitarea stresului de căldură am luat toate măsurile, în sensul că asigurăm o ventilaţie naturală, plus că asigurăm şi o ventilaţie artificială prin intermediul ventilatoarelor cu pulverizare de apă.
Chiar şi aşa, producţia de lapte este grav afectată.
Gavrilă Tuchiluş, fermier: Pierderile pe lună la lapte sunt de un miliard de lei vechi.
În plus, nutreţul s-a uscat pe câmp, şi-a pierdut din consistenţă, iar acum fermierii trebuie să investească în surplusuri de proteine şi fibre pentru hrănirea animalelor.
Gabriela Ganea, inginer zootehnist: Umiditatea se pierde foarte mult, se pierde şi o parte din proteină normal că se pierde, dar noi venim cu surplusuri la furajare.
Altă localitate, aceeaşi problemă. Pajiştile şi culturile de nutreţ s-au uscat înainte de vreme, aşa că fermierii nu mai au ce recolta şi se tem că nu vor avea cu ce să-şi hrănească animalele.
Dacă în anii din urmă o celulă de siloz era plină, anul acesta producţia este scăzută considerabil, celula de siloz este aproape goală.
Daniela Mihalache, fermier: Nu mai avem la momentul de faţă nutreţ pentru animale şi o să trebuiască să întrăm din stocurile de iarnă.
În Galaţi, aproape 17.000 de hectare de pășuni, peste cinci mii de hectare de lucernă şi trei mii de hectare de plante de nutreţ sunt afectate de secetă. Valoarea pagubelor raportată de Prefectură este de 6 milioane de euro.