Primarul din Oradea a propus în urmă cu un an ca staţiunile 1 Mai şi Băile Felix să intre în structura municipiului. Ar urma să mai primească statutul de cartier şi satul Sînmartin, aflat la doar 7 kilometri de Oradea. Celalte cinci sate ale actualei comune Sînmartin vor fi administrate de primăria municipiului.
Comuna Sînmartin este compusă din șase sate: Sînmartin, Betfia, Cihei, Cordău, Haieu și Rontău și are în administrare stațiunile balneo-climaterice Băile Felix și Băile 1 Mai.
„Ar creşte populaţia oraşului, ar creşte numărul de companii, de asemenea ca avantaj este transportul integrat”, spune Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Anual, la Băile Felix ajung 136.000 de turişti, iar în Oradea, doar 116.000. Numai din plata taxelor hoteliere din Băile Felix şi 1 Mai bugetul local va încasa anual aproximativ 10.000 de euro.
„Experiența socială recentă arată că aglomerările urbane construite în jurul unor strategii cu produse și servicii vandabile fac ca zona să poată spera la prosperitate”, explică Dacian Palladi, analist financiar.
Locuitorii din Oradea cred că unirea cu Sînmartin este o idee bună:
„Aduce un folos pentru comunitatea noastră”.
„Investițiile vor fi mai mari pe plan local”.
Oamenii din comună se tem însă că, după ce vor deveni orăşeni, taxele pe care le plătesc vor creşte:
„Poate o să fie traiul mai scump. Nu știm dacă o să fie bine sau o să fie rău”.
Reporter: Care credeți că vor fi consecințele?
Localnic: În primul rând creșterea impozitelor pentru toate locuințele, în al doilea rând dispariția micilor producători agricoli.
Autorităţile din Oradea promit că taxele rămân aceleaşi timp de 10 ani, după unificare. În acest moment impozitul pe teren în Sînmartin este de 0,1 lei pe metrul pătrat de teren, în timp ce în Oradea variază între 0,2 şi 0,8 lei, în funcţie de zonă.
Înaintea referendumului, Primăria a cheltuit 400.000 de lei pentru o campanie de marketing.