Urmăriți un reportaj realizat cu camera ascunsă!
Medicamente, seringi, branule sau perfuzii. Sunt baza oricărui tratament în spital. Dar tocmai aceste materiale esenţiale sunt cele care lipsesc din ce în ce mai des din spitalele de stat. Și asta cu toate că ele costă puţin. În aceste condiții, bolnavii sau rudele lor sunt obligaţi să le cumpere, de multe ori, chiar de la chioşcurile de lângă spital.
„Te pun să cumperi orice. De când sunt eu aici am văzut tot felul de prostii. De la banalul algocalmin...”, dezvăluie o pacientă.
„Trebuie să plătim totul, totul. Aşa îi pune pe toţi. Nu îmi dă un antinevralgic”, spune pacientul unui spital din Capitală.
Alt spital, alt oraş, aceeaşi situaţie.
„Îţi cer să-ţi cumperi medicamente. Tot, toate medicamentele le cumperi”, susține și un bărbat internat într-un spital din Constanța.
„Am plătit perfuziile, dar medicaţia este de la medicul de familie”, spune o femeie.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa recunoaşte problemele.
„Nu e o practică dar se întâmplă ca pacienţii să-şi cumpere singuri medicamentele”, afirmă Dan Căpăţână, managerul Spitalului de Urgenţă Constanţa.
La Braşov în schimb, prosperă afacerea cu botoşi de unică folosinţă, pentru că toţi cei care intră în spital sunt obligaţi să cumpere, cu doi lei, o perechea.
Este o afacere care poate aduce însă sancţiuni, pentru că există un precedent. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat Spitalul din Satu Mare cu 1.000 de lei pentru că toţi cei care intrau aici erau nevoiţi să cumpere botoşi. Consiliul susține că taxa reprezintă „discriminare indirectă pe criteriul social”.