"Client: Vrem şi noi ceva de spate. Pentru dureri de spate.
Farmacist: Ce aţi păţit?
Client: Efort.
Farmacist: Deci aţi făcut efort şi vreţi ceva de uns?
Client: Un unguent. Poate diclofenac.
Farmacist: E bun şi diclofenacul şi Voltaren şi Ketoprofena.
Client: Ce ne recomandaţi?
Farmacist: Vă dau Diclac. Are diclofenac, de 50g. Şi mai avem Voltaren cu 16 lei.
Client: Dar varianta românească, care este mai ieftină nu conţine tot aceeaşi substanţă?
Farmacist: Aaa...da. Dar Voltarenul să ştiţi că e la 16 lei. Peste tot cantitatea aia e cam la 25 de lei."
Dacă pacientul nu este informat de medic că există o variantă mai ieftină a medicamentului prescris, farmacistul nu-i face o recomandare.
Mulţi pacienţi nu ştiu că produsele generice au preţuri cu cel puţin 35% mai mici decât cele originale, deşi au în compoziţie aceeaşi substanţă. Cel mai des sunt păcăliţi la medicamentele fără reţetă, pe bază de paracetamol şi ibuprofen, cel mai des folosite în caz de răceală şi gripă.
"Client: Imi daţi ceva de răceală. Un paracetamol.
Farmacist: Pot să vă dau Nurofen gripă, Humex, cu formula aceea pentru patru zile, Coldrex, Teraflu, Aspirină Bayer cu vitamina C. Sunt foarte bune. Humexul vi-l recomand. E foarte bun. Are o schemă şi se urmează exact.
Client: E mai scump decât paracetamol sinus, mai bun?
Farmacist: E mai bun, da. E combinaţie de paracetamol, dar are şi alte substanţe în compoziţie. Este mai scump. Banii sunt aşa cum sunt şi ne bucurăm la variantele româneşti, dar nu sunt bune.
Client: Păi nu conţin aceeaşi substanţă?
Farmacist: Ba da, dar nu înţeleg ce dedesubturi... Sunt nişte interese la mijloc."
Preţurile medicamentelor care se dau fără reţeta nu sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii, aşa că producătorii, distribuitorii sau farmaciile pot pune adaosul comercial pe care şi-l doresc. Iar dacă nu există reguli, nu sunt nici limite.
„Foarte multă lume când are febră, răceală, durere de cap, vine şi cere un produs pe care îl cunoaşte. Farmacia, ca orice entitate care trebuie să îşi poată susţine cheltuielile dintr-o activitate comercială, vrea să vândă produse la care are o marjă de profit”, a declarat Robert Popescu, preşedintele retailerilor de medicamente.
Din iulie, anul trecut până în prezent s-au vândut medicamente fără reţetă în valoare de 1,7 miliarde de lei, din piaţa totală de aproape 12 miliarde de lei.