Camera ascunsă. Cum e să fii turist străin în România: fără indicatoare turistice, fără centre de informare și fără hărți
Data publicării:
Fără indicatoare turistice, fără centre de informare şi fără hărţi. Aşa îşi primeşte Capitala vizitatorii. Dacă românii mai pot afla unde şi cu ce trebuie să meargă Intrebând din om în om, străinii, dezavantajati de bariera limbajului, sunt de-a dreptul pierduţi în oraş. Materialul a fost realizat cu o camera ascunsă.
La Gara de nord, trenul care vine de la Viena poate lăsa pe peronul din Bucureşti turişti nedumeriţi. Indicatoare spre casele de bilete nu sunt, iar ceferiştii vor, dar nu pot să ajute prea mult un străin pentru că mulți dintre ei nu cunosc limba engleză.
În lipsa unor indicatoare turistice primim o foaie de hârtie cu numărul autobuzului şi ne continuăm drumul.
Limbajul semnelor devine preţios când alte indicatoare lipsesc. La ieşirea din Gara de nord, niciun semn nu indică turiştilor drumul spre celebrul centru istoric al Bucureştiului.
Cine nimereşte acolo de bine de rău, are parte de alt spectacol.
Pentru sutele de mii de turişti care trec cel puţin o dată prin zona istorică a Bucureştiului, singurul centru de informare este într-o clădire ce stă să cadă. O cameră de nici 20 de metri pătraţi, plină de oameni curioşi.
Nepăsarea faţă de turiştii care aduc bani nu strică doar Bucureştiul. La Constanţa, un angajat de la centrul de informaţii ridică din umeri când trebuie să explice în limba engleză unde este muzeul de istorie.
Anul trecut România a avut 12 milioane de turişti. Doar două milioane şi jumătate au fost străini, de trei ori mai puţin decât au avut bulgarii.