O parte dintre ieșeni vor plăti mai puțin la întreținere în următoarele luni. Dar trebuie să respecte și niște condiții. De exemplu, nu trebuie să aibă restanțe la întreținere.
„Condiția este ca acea scară de bloc să aibă minim 50% din apartamente la sistemul centralizat”, explică primarul orașului, Gheorghe Nichita.
Locatarii trebuie să schimbe toate ţevile din apartament pentru a se lega la centrală. Iar fiecare apartament va avea contoare proprii, astfel încât proprietarii vor plăti doar ce consumă.
„În momentul în care un proprietar nu plătește, să îi pot suspenda sau limita accesul la energia termică”, spune Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.
Costurile pentru un singur apartament variază între 800 de euro şi 1.500 de euro, spun reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Primăria este cea care va plăti o parte din valoarea noului sistem, din fonduri europene şi de la buget. Locatarii vor trebui să pună şi ei o parte din bani.
„În maxim trei saptamâni sperăm să putem avea niște costuri estimate concrete, din care să rezulte care este procentul, între 10 și 30 la sută, care ar trebui suportat de locatari”, spune Ana Maria Icătoiu, directorul comercial al unei firme care se ocupă cu astfel de sisteme.
Din cele 100.000 de apartamente, doar o treime mai sunt racordate la sistemul centralizat și ar putea beneficia de pe urma acestui proiect.
Sistemul a fost testat și la Timișoara. Aici, 45 de persoane plătesc acum facturi mai mici la căldură.
„Anul trecut, pe timpul ăsta, la căldură am plătit 380 de lei, acum - pe vremea asta - după ce ne-am pus noua termoficare, plătim 47 de lei”, spune o locatară, Elena Sultan.
Pericolul ar fi, spun specialiştii, ca unii dintre locatari să închidă de tot căldura în apartamente, aşa cum s-a întâmplat în cazul contoarelor montate pe calorifere.
„Unii care au stat în frig au plătit puțin, alții, care au stat în condiții normale, fără să stea în frig, atunci au plătit și de trei ori mai mult”, spune Radu Opaina.
Zeci de asociaţii de proprietari din toată ţara au renunţat din iarna acestui an la repartitoare, tocmai pentru că facturile erau prea mari.