Deşi au interesul ca populaţia să consume cât mai multă energie, cei de la E.ON România au întocmit o listă cu sfaturi care pot reduce facturile la încălzire şi electricitate. Sunt sfaturi pe care ați putea să luați în considerare mai ales dacă stați într-o locuinţă neizolată termic şi fără termopane. Dacă aveți ferestre cu tâmplărie din lemn puteți să le izolați aplicând garnituri adezive din burete la îmbinări. Aceste garnituri se numesc popular purfix şi costă câţiva lei. Cei de la E.ON spun că prin ferestrele neizolate se pierde 30% din căldură pe timpul iernii.
Căldură se pierde şi atunci când aeriseşti casa. Ideal este să ţiineți ferestrele larg deschise pe o perioadă scurtă de timp, decât să le lasați întredeschise pe o perioadă mai lungă. În acelaşti timp, ar fi bine să izolați conductele de agent termic care trec prin spaţii răcoroase, cum ar fi garajele, magaziile sau subsolurile. Neizolate, conductele pierd căldură când trec pe acolo. Şi, nu în ultimul rând nu acoperi caloriferele cu perdele sau draperii, deoarece acestea blochează propagarea căldurii în cameră.
Dacă aveți o centrală termică şi nu vreți să plătiți prea mult la gaz, reglați temperatura camerei la cel mai mic nivel la care vă simțiți confortabil. Ideal ar fi undeva pe la 19 grade Celsius. Fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze cu circa 8%.
Ca să reduceți costurile cu energia electrică, trebuie să fiți atenți atât la iluminatul pe care îl alegeți, cât şi la electrocasnicele pe care le folosiți. Încercați pe cât posibil să cumpărați becuri economice sau cu LED. Sunt mai scumpe, uneori se ard prea repede, dar sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului. În spaţii mici folosiți becuri cu putere redusă, atunci când citiți folosiți o lampă, iar când afară mai este cât de cât lumină, nu aprindeți becul, ci deschideți jaluzelele.
În ceea ce priveşte electrocasnicele şi electronicele e bine de ştiut că frigiderele şi congelatoarele consumă mai multă energie electrică dacă sunt amplasate lângă calorifere sau în încăperi încălzite excesiv. În acelaşi timp, electronicele ţinute în priză continuă să consume curent electric chiar şi atunci când nu le foloseşti.