BUSINESS CLUB. Numărul celor care și-au asigurat locuința s-a dublat anul trecut

Data publicării:
asigurari

Au fost inundaţii, cutremure şi incendii puternic mediatizate care i-au făcut pe unii proprietari de case să conştientizeze importanţa unei asigurări.

Totuşi, chiar dacă sunt mult mai multe decât în 2012, locuinţele asigurate sunt în continuare puţine. Şi, câtă vreme primarii nu îşi vor amenda niciodată alegătorii, asigurarea obligatorie a locuinţei va rămâne facultativă.

A doua jumãtate a anului a fost de departe cea mai bunã perioadă pentru asigurarea obligatorie a locuințelor din România. La începutul anului trecut, doar 300.000 de locuințe erau asigurate cu o poliță obligatorie, iar numărul lor a rămas neschimbat până la jumătatea anului.

Însă din iulie și până în decembrie numărul locuințelor pentru care proprietarii lor au cumpãrat o asigurare obligatorie a ajuns la aproape 730.000. Ce a provocat această creștere spectaculoasă? Cel mai probabil teama ce i-a cuprins pe proprietarii de locuințe în urma mai multor evenimente petrecute în toamnă.

Totul a început în septembrie, când mai multe sate din județul Galați au fost inundate. Apa a ajuns în aproape 1.000 de gospodării, iar acesta a fost doar începutul. La începutul lunii octombrie, Izvoarele, una dintre comunele afectate de inundații, s-a transformat în epicentrul unei serii de cutremure cu o intensitate suficient de mare cât să crape pereții caselor.

Localnicii au dat vina pe exploatările petroliere și s-au certat cu gelogii sosiți în zonã care au spus că fenomenul, deși greu de explicat, are cauze naturale.

Tot în acea perioadă, un cutremur ceva mai mare dar inofensiv s-a simțit până la București. Și tot în octombrie, apartamentele relativ noi de la ultimul etaj al unui bloc din Capitală au fost mistuite de un incendiu care a scos la iveală mai multe probleme de proiectare.

Pe lângă conștientizarea pericolului, asigurarea locuințelor a fost încurajată și de o modificare a legii polițelor obligatorii. Unele articole au fost clarificate, altele au fost completate.

Totuși, prevederile principale au rămas neschimbate. Despăgubirile au rămas la maximum 20.000 de euro, o sumă mică pentru unele locuințe.

Amenzile au rămas la maximum 500 de lei, iar colectarea lor este în continuare în sarcina primăriilor. Însă, câtă vreme păstrează doar o mică parte din amenzi, primăriile nu sunt interesate foarte tare să îi descopere pe cei care nu au locuințele asigurate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri