Atunci când îți pregătești bugetul familiei, trebuie să iei în calcul cel mai rău scenariu: acela în care nu îți vei putea achita absolut toate datoriile. Pe lângă faptul că acest gând te poate impulsiona sa fii mai chibzuit, te poate ajuta în același timp să îți stabilești o ordine corectă în care să-ți plătești facturile.
Teoria economică spune că, înainte de toate trebuie să îți achiți chiria sau rata creditului ipotecar. Dacă ratezi o plată, riști sa intri într-un cerc vicios care te poate lăsa fără un acoperiș deasupra capului. Însă o locuință nu este o locuință fără utilități. Așadar, după ce ți-ai plătit chiria sau rata creditului ipotecar, trebuie sa îți achiți întreținerea, curentul electric și celelalte utilități și servicii casnice.
Abia după ce ți-ai asigurat confortul locuinței te poți gândi și la transport, adică la rata creditului pentru mașină sau la abonamentele pentru transportul în comun.
Problema este că, de multe ori, ordinea în care îți achiți facturile lunare nu depinde de tine. Utilitățile trebuie plătite de obicei până la finalul lunii. Creditele, inclusiv cele pentru locuință, oferă însă o flexibilitate mai mare. Îți poți alege data la care să îți achiți rata. Ideal este să o stabilești la câteva zile după primirea salariului. În niciun caz înaintea zilei de salariu.
Sunt până la urmă reguli logice însă. O mare parte din populație are probleme cu gestionarea salariilor. Salarii care oricum sunt mici. Un studiu realizat anul trecut de Novel Research arată ca 85% dintre români nu își acoperă permament cheltuielile lunare.
Adică sunt luni în care ratează achitarea unor rate sau a unor facturi. Iar creșterea restanțelor la bănci în timpul crizei arată că cei care au ratat achitarea ratelor cu greu s-au mai putut redresa.