Anul trecut, statul a făcut cheltuieli mai mari decât bugetul de care dispunea pentru că s-a bazat pe o estimare din 2011. Diferenţa dintre estimare şi realitate este cu 22 de miliarde de lei în minus. Consecinţa este că anul acesta bugetul trebuie să fie mai mic pentru a recupera pierderile. Adică, statul va tăia din cheltuielile ministerelor.
„Aşa cum se întâmplă de obicei, când trebuie reduse cheltuielile se reduc de la investiţii, sănătate, învăţământ. Deci românii vor resimţi această eroare de calcul”, a declarat Dragoş Cabat, analist economic.
O altă soluţie ar fi ca statul să aibă venituri mai mari pentru a cheltui mai mult. Dar pentru asta ar trebui să mărească taxele pentru populaţie sau pentru firme, ori să reducă unele cheltuieli administrative.
„Aceste rezultate confirmă încă o dată că economia românească stagnează. Că am ajuns pe fundul prăpastiei. Din păcate, în ultimii ani nu s-a făcut ceva semnificativ pentru repornirea economiei reale”, este de părere Cristian Păun, profesor în economie.
Precaut în declaraţii, guvernatorul BNR s-a rezumat în a spune că revizuirea Produsului Intern Brut se face şi în ţările dezvoltate unde nu se pune problema unor erori de calcul. În schimb, Guvernatorul a ţinut să atenţioneze că trebuie să fim atenţi la cheltuirea banului public.
Citiţi şi:Ponta: Joi prezint starea naţiunii - ce datorii avem şi ce putem face
„Cred că printr-o disciplină financiara adecvată, şi asta înseamnă o cheltuire cu prudenţă a banului public, nu este nevoie de ceea ce noi am definit prin cuvântul austeritate”, a afirmat Mugur Isărescu, guvernator BNR.
Astfel, analiştii spun că acum nu avem de-a face cu o eroare a datelor statistice, ci cu o estimare prea optimistă a mersului economiei. De fapt, în ultimii ani estimările iniţiale au fost mai mici decât rezultatul final, iar acum a fost tocmai invers, semn că economia nu s-a simţit deloc bine.
„A vorbit în necunoştinţă de cauză şi se paote lansa şi scenariul că a vrut să plătească o poliţă pentru alegeri când nu a ieşit cifra de votanţi”, a comentat Dragoş Cabat, analist economic, decizia premierului de a-l demite pe şeful de la Statistică.
Premierul a vrut să demită conducerea Institutului de statistică şi după referendum, însă atunci s-a oprit doar la vicepreşedinţi.