Bucureşti 2014. În plină vară, şi în luna preferată de români pentru concedii, ar trebui ca oraşul să fie mai aerisit. În schimb, trotuarele sunt în continuare pline la orele de vârf. Peste două milioane de oameni locuiesc aici cu acte, iar alţi un milion sunt zilnic în tranzit prin oraş. Efectul: străzile sunt tot mai aglomerate, iar transportul public e suprasolicitat.
„Când vorbim despre calitatea vieţii în oraş nu trebuie să ne raportăm la nişte cifre, ci să ne raportăm ce servicii ne oferă la nivelul străzii oraşul. Există mereu soluţii de echilibru dar Bucureştiul nu şi l-a găsit”, a spus arhitectul Doru Frolu.
„Avem peste 8.000 de locuitori pe kilometru pătrat în condiţiile în care o limită rezonabilă pentru confort este de 2.500”, a adăugat Nicuşor Dan, preşedintele Salvaţi Bucureştiul.
Numărul locuitorilor Bucureştiului creşte anual pentru că zeci de mii de persoane vin aici la studii sau să-şi caute un loc de muncă.Toţi aceşti oameni care aleg să trăiească în Bucureşti pentru a avea o carieră trebuie să aibă acoperiş deasupra capului. Astfel că se construieşte pe fiecare petic de pământ găsit liber.
„Aşa zisa planificare urbană este făcută strict după interesele dezvoltatorilor care au interesul de a obţine productivitate maximă de pe terenurile pe care le achiziţionează”, a adăugat sociologul Mircea Kivu.
Chiar dacă nu are cel mai mare număr de locuitori dintre capitalele europene, Bucureştiul este una dintre cele mai dens populate. Cele mai recente studiile arată că Bucureştiul se bate de fapt cu Atena, oraş cu 3 milioane de locuitori, pentru titlul de cea mai aglomerată capitală a Uniunii Europene.