Bucureştiul pare că a devenit Capitala parcagiilor. O arată statistica poliţiei, conform căreia în fiecare zi sunt amendaţi peste 30 de oameni care le cer bani şoferilor pentru că îi ghidează în parcare. Cei mai mulţi dintre bucureşteni aleg să plătească, de frică să nu-şi găsească maşina lovită sau zgâriată. Poliţiştii spun însă că astfel de distrugeri au loc foarte rar şi îi roagă pe şoferi să nu le mai dea bani parcagiilor.
Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, ora 14:00. Înaintăm cu greu pe şosea din cauza aglomeraţiei. Un domn aproape că se aruncă în faţa maşinii noastre şi ne îndrumă către un loc de parcare. Abia când coborâm aflăm că bunăvoinţa lui trebuie răsplătită.
Reporter cu camera ascunsă: Cam cât trebuie să-ţi dau?
Parcagiu: 10 lei!
Reporter: Cam mult. Stau o oră.
Parcagiu: Hai, dă-mi 5 lei că eşti de-al meu.
Într-un final, reuşim să-l convingem pe bărbat că nu putem să-i dăm bani în schimbul parcării. Ne spune însă că suntem foarte norocoşi. Alţi parcagii nu ar fi fost atât de îngăduitori.
Parcagiu: Ăia de dimineaţă... E jale cu ei! Ăia de dimineaţă se ceartă cu lumea. Au luat bătaie şi de la gardă şi de la şoferi. Tot nu se învaţă minte. Se ceartă. Te dă cu maşina afară. N-ai ce să le ceri. Dacă nu le dai zic că îţi zgârie maşina, îţi sparg roţile.
Este o ocupaţie care le aduce în fiecare zi bani frumoşi, deşi ei spun că nu câştigă bine. În doar 10 minute, timpul în care am stat alături de ei, au primit 30 de lei de la şoferii pe care i-au ajutat să parcheze. Este însă o ocupaţie care vine şi cu riscuri.
Parcagiu: Dă amendă 5 milioane şi pleacă. Nu trebuie decât să semnezi, că ştie datele. Pleacă ăştia, vin jandarmii. Dau şi ăia 5 milioane.
Culmea, la doar câteva secunde distanţă, un echipaj de Poliţie soseşte în faţa Spitalului Universitar.
Ionel Bărbuceanu, șef Serviciu Ordine Publică: Ei o fac pur și simplu din dorința de a avea un venit. Chiar vorbeam cu unii dintre ei zilele trecute și le-am indicat: Dom'le, gasește-ți un job, un serviciu, angajează-te, de ce trebuie să recurgi la asemenea activități. Răspunsul lor a fost tranșant: Nu pot să mă angajez pentru că am zeci, sute de amenzi, iar dacă mă angajez, angajatorul îmi va face un card, iar ANAF-ul îmi va lua banii de pe card.
Şoferii din Bucureşti spun însă că în realitate ei nu oferă bani parcagiilor.
Femeie: Mie mi-a deschis odată unul ușa așa, pur și simplu și i-am zis: Nu cred că vrei să-mi atingi mașina...
Bărbat: Consider că trebuie un sistem de parcaj modern, am văzut în Brașov. Te garezi, scrii un SMS, l-ai plătit și gata.
Statisticile poliţiei arată că afacerea parcagiilor înfloreşte pe zi ce trece, mai ales după ce Primăria Capitalei a majorat tarifele de parcare. Într-o singură zi, poliţiştii de la ordine publică au amendat peste treizeci de parcagii.