Primăriile bucureştene schimbă politica taxelor de salubrizare. În funcţie de generozitatea bugetului, preţul plătit de cetăţeni pentru gunoi creşte sau scade. Autorităţile sectorului 2 anunţă că majorează taxa actuală şi anulează contractele încheiate între cetăţeni şi societatea de curăţenie. Administraţia sectorului 4 a scăzut taxa pe gunoi, a renunţat la firma de salubrizare cu care a avut contract două decenii şi caută alta, prin licitaţie internaţională. În sectoarele 1 şi 3, gunoiul produs de populaţie este colectat gratuit.
Peste trei sute de mii de bucureşteni din sectoarele 2, 4, 5 şi 6 nu au contracte încheiate cu niciun operator de salubritate. Aşa că gunoaiele ajung pe străzi, pe trotuare sau pe spaţiile verzi. Ca să le strângă, primăriile sunt obligate să plătească suplimentar către Administraţia Domeniului Public sau către societatea de curăţenie cu care colaborează.
În sectorul 2, de exemplu, 80.000 de persoane nu îşi plătesc gunoiul menajer. Iar din această cauză, primăria vrea acum să impună o taxă obligatorie de salubritate, pentru fiecare cetăţean.
Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: 11 - 12 lei. Bănuim că undeva pe acolo o să fie taxa. Cetăţenii şi firmele nu vor mai avea contracte cu niciun operator de salubritate, şi vor plăti către primărie la Direcţia Venit Buget Local această taxă.
Banii colectaţi vor fi plătiţi de primărie către societatea de curăţenie din sector şi către firmele care le vor asigura cetăţenilor recipiente pentru colectare selectivă.
În sectorul 4, de când primăria a încheiat colaborarea cu REBU în favoarea Administraţiei Domeniului Public, cetăţenii plătesc lunar cu trei lei mai puţin.
ADP sector 4 are contract de salubrizare cu primăria numai pentru următoarele 6 luni. În această perioadă, Primăria caută o nouă firmă de salubritate prin licitaţie internaţională.
Taxa de salubrizare este plătită în mod diferenţiat, în fiecare sector. În sectoarele 1 şi 3, cetăţenii nu achită nimic: taxa de gunoi este subvenţionată complet de primării. În sectorul 4 este 5 lei, iar în sectoarele 2, 5 şi 6, are o valoare lunară de 7 lei şi 11 bani şi este plătită de populaţie direct către operatorii de salubritate.