RADET a ajuns la sapă de lemn. Angajații Regiei remediază avariile din subsoluri cu... dopuri din lemn. Dacă nu vor improvizații, locatarii trebuie să bage mâna-n buzunar ca să plătească singuri piesele. Când cedează, nici conductele secundare nu sunt înlocuite. Muncitorii le cârpesc tot în stil dâmbovițean, cu bucăți de sudură. Din cauza acestui management precar, zeci de mii de bucureșteni tremură de frig în apartamente și nu au apă caldă.
-Uitați-vă cum face asta. (dopul de lemn) Când trece cineva pe lângă el, dacă l-a lovit, sare imediat. Aici, în două-trei zile cade din nou. Dacă vă uitați pe toată țeava sunt numai suduri, din bucățele de țeavă.
-Aici, ei au pus un manșon care e improvizat de ei. Ăsta de aici e cumpărat de mine, pe banii mei. Că era plină de găuri, de dopuri de brad, bătute. Și le-am dat manșonul. Au zis că într-o săptămână - două mi-l dă înapoi. A trecut un an de zile și deja a început să plece pe lângă el. Începe rugina.
Se întâmplă într-un bloc din cartierul Drumul Taberei. Pe strada Pașcani. Un bloc fără căldură și fără apă caldă, dar și fără niciun echipaj RADET care să remedieze problemele. La o stradă distanță, angajații regiei au săpat și-au sudat câteva petice... peste țevile transportoare. Pe șantier însă... nu era picior de muncitor în momentul filmării. În schimb, locatarii blocului vecin acuzau lipsa căldurii din apartamente, deși afară, la orele amiezii, nu s-au depășit 7 grade Celsius.
-Nici apă caldă, foarte greu ajunge apa caldă, iar căldură deloc.
-Trăim într-un adevărat ghețar, nicidecum într-o casă de locuit.
-La dumneavoastră acasă?
-Păi... e congelator. Frig.
-Mă îmbrac cât mai gros. N-am altă soluție.
Blocul acestor bucureșteni nu figurează pe lista de avarii RADET și nici pe cea programată pentru reparații. Conform Regiei, în această dimineață erau probleme cu furnizarea căldurii și apei calde în 84 de imobile, răspândite în toate sectoarele Capitalei. A rămas în frig chiar și o unitate militară din Drumul Taberei. Pe strada Mihail Sebastian din sectorul 5 însă... sunt blocuri unde caloriferele n-au fost încălzite-n toamna asta nici măcar de probă.
-Nu dă nici în 15 noiembrie. Vă spun eu: dacă veniți pe 15 noiembrie nu va fi căldură.
-Nu s-au făcut nici probe?
-Nici probe. Nimic.
-De când nu e căldură?
-Păi n-a dat drumul la căldură.
-Am 90 de ani.
-Mulți înainte! Și stați în frig!?
-Stăm. Suferim. Suntem învățați.
Ca să scape de batjocura furnizată de RADET, bucureștenii ar putea alege deconectarea locuințelor de la rețea și montarea centralelor termice pe gaz. Conform legii, până la primăvară această operațiunea nu mai este posibilă, din cauză că agentul termic este încărcat deja pe conducte.
Mihai Mereuță, președinte Liga Asociațiilor de Proprietari HABITAT: Lucrurile sunt bine explicate pe site-ul RADET-ului, care sunt pașii de făcut, proiectul tehnic pe care trebuie să-l prezinți, perioadele când se pot face deconectările. Prevederile din legislația în vigoare, Legea Energiei Termice, Legea 325, Regulamentul Cadru al Serviciului, Ordinul ANRSC 91 pe 2007 sunt clare și permit deconectarea individuală.
Cu excepția zonelor unitare de consum, stabilite de Consiliul General al Capitalei, deconectarea de la RADET pentru locuințe va fi permisă din aprilie anul viitor. Cetățenii interesați pot afla exact dacă au sau nu apartamentele în zona interzisă, chiar de la sediul RADET.
Editor web: A.P.