Dacă Bucureştiul ar fi ţinta unui atac aerian, locuitorii Capitalei ar afla mult prea târziu pentru a se mai adăposti. Ultimul exerciţiu făcut de pompieri luna aceasta arată că, din cele aproape 400 de sirene, au funcționat doar 18. Cu toate astea, pompierii nu au dat amenzi primăriilor de sector care au în grijă sistemele de alertă.
Aceasta este doar una sirenele care au funcţionat la prima simulare ISU de alertă a populaţiei, care a avut loc în aprilie. S-a stricat însă în cele cinci luni dintre exerciţii. Pompierii au repetat simularea la începutul lunii august, după ce au avertizat autorităţile să repare infrastructura de avertizare.
Bilanţul arată că deşi primul exercițiu a fost catalogat un eşec, acum rezultatul arată un adevărat dezastru în caz de pericol real.
„În urma exerciţiului din 2 august, din totalul celor 390 de sirene electrice şi electronice de la nivelul municipiului Bucureşti, prin verificările din teren şi prin raportările date de autorităţile publice locale şi autorităţile locale, s-a constatat funcţionarea a numai 18 sirene”, declară Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.
Iniţial, în Bucureşti din cele aproape 400 de sirene au funcţionat aproape 60, iar pompierii au constatat că între timp s-au mai stricat 41. Chiar şi aşa, angajaţii ISU spun că primăriile nu au primit amenzi pentru că nu au reuşit în aproape șase luni să îndrepte deficienţele.
„În majoritatea cazurilor nefuncţionarea sirenelor se datorează lipsei mentenanţei şi a problemelor tehnice”, adaugă purtătorul de cuvânt al ISUBIF.
„Uite, aici este sirena, este de tip vechi dinainte de 90. Blocul este dotat cu adăpost ALA şi are şi această alarmă antiaeriană”, spune un locatar.
În sectorul 6, locuitorii unui bloc au făcut petiţii către primărie pentru repararea sirenei de pe bloc.
„În ultimii ani, când au verificat cei de la ALA, au văzut că nu mai funcţionează. Noi am făcut sesizări de vreo 2 sau 3 ani, la Primărie şi la ALA şi au zis că o să vină să o repare. Au venit, au verificat, s-au uitat şi au zis că o repară apoi au zis că nu sunt fonduri”, spune Dumitru Ştefan Şotropa, responsabil bloc.
Înlocuirea unei astfel de sirene ar costa aproape 10.000 de euro, spun responsabilii şi ar avea o rază de acoperire sonoră de sub 500 de metri. Reprezentanţii primăriilor de sector nu au vrut să comenteze situaţia.
„De la înălţime se poate vedea cel mai bine cât este de aglomerat Bucureştiul. Oriunde ai privi vezi blocurile aşezate unul lângă celălalt. Sunt mii de oameni pe o rază de 400 de metri din locul în care ne aflăm. Sunt oameni care depind de un astfel de instrument. Sirena, în caz de pericol, ar trebui să anunţe pericolul, în schimb, doar câteva din Capitală funcţionează”, relatează Cristian Popa, reporter Digi24.
Pompierii spun că în Bucureşti sunt aproape 320 de sirene care sunt vechi de peste 40 de ani.