O asociație care luptă pentru drepturile bolnavilor de cancer a dat în judecată Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din cauza birocrației care îngreunează accesul bolnavilor la tratament. Uneori şi simpla programare la o tomografie pentru precizarea diagnosticului durează două-trei luni. Apoi urmează accesul la medicamente. Până acum, 165 de pacienţi şi-au câştigat dreptul la tratament în instanţă, dar unii nu au mai apucat să afle.
Aprobarea tratamentului pentru un bolnav de cancer este la mâna unei comisii naţionale care verifică dosarul. Din cauza ritmului lent de lucru, analiza poate dura şi trei luni.
„Noi înțelegem că fie Casa Națională nu are încredere în medicul oncolog, îl consideră incompetent, fie au descoperit cercetătorii britanici o procedură prin care cancerul în România poate fi stopat datorită existenței acestei comisii”, a explicat Carmen Uscatu, directorul Asociației „Dăruiește Viață”.
În luna mai a acestui an, familia unei fete de 16 din Timişoara primea rezultatele devastatoare ale unor analize. Larisa era diagnosticată cu o boală gravă şi avea nevoie urgentă de tratament. L-a început însă abia în urmă cu câteva zile, din cauza hârtiilor plimbate între instituţii.
„Fata a făcut complicați. I-a trecut, după aceea nevenind medicamentul, îi trecuse, voiam să începem tratamentul de luni și după aceea a facut complicații sâmbătă și duminică. Ne-a trimis pe terapie, i s-a mărit ficatul, i s-a mărit splina, pe terapie a făcut complicații la plămâni, la inimă”, a spus mama tinerei.
Medicii care o tratează pe Larisa spun că se lovesc adesea şi de lipsa unui stoc de medicamente la care să apeleze repede.
„Achiziția de medicamente care durează mă face să nu pot să intervin terapeutic la un bolnav. Stocurile acestea ar trebui să existe. Medicamentele sunt suficient de scumpe. Un singur medicament costă 10.000”, a explicat medicul Margit Șerban.
Procedurile birocratice ar trebui simplificate pentru a fi salvate vieţi, spun medicii.
„Noi suntem singura ţară din această lume care are această etapă complet inutilă, când medicul prescriptor este obligat să facă un dosar şi dosarul este trimis la Casa Naţională care îl va primi numai în primele cinci zile ale lunii”, a explicat directorul Centrului de Hematologie și Transfuzii de la Fundeni, Daniel Doriu.
De la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vine deocamdată promisiunea unui program-pilot care, din această toamnă, să mai scurteze timpul de aşteptare necesar aprobării unui tratament.
„Această modificare se va produce în etape. Într-o prima etapă, comisiile judeţene, şi comisia naţională va exista în continuare. Vom face un proiect pilot pentru început, după care în anul următor o să extindem la mai multe medicamente”, a explicat directorul CNAS, Gheorghe Țibichi.
În România sunt 850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 50.000 sunt copii.