BNR cere modificarea legii dării în plată

Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES-3

Dacă legea dării în plată va intra în vigoare în varianta sa actuală, chiriile vor creşte, programul Prima Casă va dispărea, iar băncile ar putea ajunge să ceară un avans de până la 50% la creditele ipotecare, spun oficialii BNR. Sunt efectele cu care, de altfel, ameninţă şi reprezentanţii băncilor comerciale.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: „Banca Naţională propune preşedintelui României o decizie de retrimitere a legii către Parlament”.

Eugen Rădulescu, director BNR: „Este o lege proastă! Băncile nu vor mai da niciun fel de credit ipotecar, eu spun că cel puţin un an”.

BNR propune ca legea dării în plată să se refere exclusiv la persoanele care nu îşi mai pot plăti ratele pentru locuinţele în care stau, nu şi la cele care au luat credite pentru investiţii imobiliare”.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: „Din totalul celor care şi-au achiziţionat o casă, 3.742 de persoane fizice au restanţe de peste 90 de zile, acestea fiind cel mai probabil persoane aflate în reală dificultate financiară”.

Sunt contracte de credit pentru care nuse justifică protecţia socială, mai spun oficialii BNR. Datele arată că pentru 1.400 de credite, clienţii băncilor aveau nevoie de venituri şi garanţii foarte mari. Peste 1.300 de persoane au luat, fiecare, împrumuturi cu o valoare între 150 şi 500.000 de euro. Alte 60 de persoane au accesat credite cu o valoare cuprinsă între 500 şi 1 milion de euro. Un număr de 25 români credite au luat de la bancă peste 1 milion de euro fiecare.

Susţinătorii legii spun însă că actul normativ se adresează doar celor care nu-şi mai pot plăti ratele şi care riscă să fie daţi afară din case.

Gheorghe Piperea, avocat şi iniţiator al legii, în emisiunea ''Kilometrul 0'': „Legea nu e de protecţie socială, e de protecţia consumatorilor. Nu de un ajutor al statului este vb, ci de o lege a protecţiei intereselor economice ale consumatorului”.

Andreea Cristoforidis, reprezentant grup de clienţi: „Banca nu iese deloc în pierdere şi, da, e posibil să nu aibă profitul proiectat pe respectivul contract”.

Alţi avocaţi atrag atenţia că prevederile legii sunt neclare şi pot fi folosite de bănci în avantajul lor.

Adrian Cuculis, avocat grup de clienţi: „Vor arăta în faţa judecătorului că legiuitorul nu a prevăzut foarte clar cui se aplică legea şi vor câştiga”.

La finele lunii octombrie erau 460.000 de datornici la bănci care aveau împrumuturi garantate cu un bun imobiliar. Dintre aceştia, 18.200 au restanţe de peste trei luni, arată datele băncii centrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...