Deşi rezolvă problema unui număr mic de asistaţi social, ideea primăriei din Iaşi reprezintă un punct de plecare pentru o afacere cu potenţial mare de dezvoltare.
Firma de catering a fost pusă pe picioare cu bani europeni. O sută de mii de euro, în total, cu care s-a cumpărat tot ce era necesar pentru bucătărie, s-au asigurat salariile celor cinci angajaţi, dar şi aprovizionare pentru un an întreg. Acesta este termenul după care primăria speră că firma se va autofinanţa şi va putea să ofere şi mai multe locuri de muncă persoanelor din categoriile defavorizate.
Gabriela Rotari, administrator: „S-au luat persoane defavorizate, s-au luat femei, spre exemplu, cu minim doi copii”.
Meniul firmei de catering concurează cu cele oferite de restul firmelor din Iaşi. În plus, adminsitratorii se laudă cu preţuri mai mici decât concurenţa. O masă costă în jur de 15 lei în mod normal, dar cei cu venituri mici plătesc doar jumătate din sumă.
Gabriela Rotari: „Aceste meniuri sunt făcute pentru toată populatia Iaşiului”.
Daniel Ciobotaru, directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi: „Intenţia noastră este de a continua activitatea cel puţin 12 luni, aşa cum ne-am angajat prin contractul de finanţare faţă de finanţatorul Uniunea Europeană. Bineînteles că în această perioadă vom încerca să identificăm noi piețe și să mergem mai departe pe o perioadă mai lungă de timp”.
În momentul de faţă, firmele de catering funcţionează pe o piaţă estimată la 20 de milioane de euro şi cu mare potenţial de creştere.
Pe asta se pare că au mizat şi autorităţile din Iaşi când au decis să acceseze fonduri europene pentru firma de catering. Firma face însă parte dintr-un proiect mai mare, estimat la aproape 1,5 milioane de euro prin care primăria va deschide şi o spălătorie destinată persoanelor cu venituri mici.